NOS NieuwsAangepast

Werkdagen van zes uur in Zweedse Göteborg

In de Zweedse stad Göteborg werken medewerkers van de gemeente binnenkort nog maar zes uur per dag. Dat is niet enige goede nieuws: ze krijgen wel een volledige werkdag van acht uur uitbetaald.

Het gaat wel om een proef. Initiatiefnemer is loco-burgemeester Mats Pilhem. Volgens hem is dit beter voor werknemers en hij hoopt dan ook dat ze zich minder vaak ziek melden. De testgroep gaat een jaar lang zes uur per dag werken, de controlegroep werkt gewoon de volle acht uur.

Volgens onderzoekers zouden werknemers een werkdag van acht uur eigenlijk niet aankunnen. Pilhelm hoopt zo ook meer banen te creëren. Dat baseert hij op de theorie dat langere werkdagen minder efficiënt zijn; het vermindert de korte- en lange termijnproductie. Een korte werkdag zou ook goed zijn voor de fysieke en mentale gezondheid.

Workaholics

In Zweden hebben ze al eerder geëxperimenteerd met werkdagen van zes uur. Zo noemt Pilhelm een autofabriek in Göteborg waar ze de zes-urige werkdag hebben getest en noemt de resultaten bemoedigend. Maar andere proeven waren om verschillende redenen niet altijd een succes. De voornaamste reden is dat de proef vaak te duur en ingewikkeld was. Daarnaast wekte het jaloezie en protesten op bij personeel van andere afdelingen. Interessant: ook als de proef in eerste instantie wél een succes was, faalde het vanwege het sociale aspect: mensen die korter werkten, werden als lui gezien.

De Britse econoom John Maynard Keynes was trouwens ook een voorstander van de zes-urige werkdag.Hij voorspelde een eeuw geleden dat in 2030 alleen extreme workaholics meer dan 15 uur per week werken. Die voorspelling deed hij in een tijd dat de werkweek van 40 uur standaard werd. Hij noemde de dagen toen al te lang en was van mening dat de werkdagen niet langer dan zes uur moesten duren.

Oppositie

De oppositie in de stad is trouwens niet blij met de proef. Ze noemen het een goedkope manier om stemmen te winnen voor de aankomende verkiezingen. Volgens Pilhem is dat niet het geval: "We zijn hier al langer mee bezig, dit is geen nieuw plan".

Door: Leroy

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl