NOS NieuwsAangepast

Kiev dreigt betogers met geweld

De Oekraïense regering dreigt de pro-Russische separatisten in het oosten van het land met geweld. Minister van Binnenlandse Zaken Avakov zegt dat de problemen in het land binnen 48 uur zullen zijn opgelost, door middel van onderhandelingen of door geweld.

De spanning in de steden Donetsk, Charkov en Loegansk is verder opgelopen door de acties van pro-Russische activisten. Die hebben overheidsgebouwen bezet en willen via referenda net als op de Krim aansluiting bij Rusland afdwingen. Avakov liet weten dat als de diplomatieke benadering faalt, Oekraïne ordetroepen zal inzetten.

Loegansk

De separatisten hebben onder andere in Loegansk gebouwen bezet. Vanochtend zijn 56 mensen vrijgelaten die daar tegen hun wil werden vastgehouden. Leiders van de separatisten in Loegansk moeten niets van de regering in Kiev hebben. Op een bijeenkomst waarin een referendum werd geëist werd steeds 'Rusland, Rusland' gescandeerd.

Verklaring Moskou

Rusland heeft buurland Oekraïne en het Westen opnieuw verzekerd dat het land geen invasie overweegt in het oosten van Oekraïne. In een verklaring van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken staat dat de Verenigde Staten en Oekraïne geen reden hebben om zich ongerust te maken.

Moskou herhaalt dat aan de grens geen ongewone of belangrijke militaire activiteiten plaatsvinden.

Merkel

De Duitse bondskanselier Merkel vindt echter dat Rusland te weinig doet om de spanning te verminderen. In de Bondsdag zei ze dat Moskou onvoldoende bereid is om mee te werken aan een oplossing van het conflict.

Merkel roept Rusland op zo snel mogelijk besprekingen te beginnen met de Oekraïense regering.

Diplomatie

Volgende week is er een ontmoeting van de hoofdrolspelers in het conflict. Het is nog onduidelijk waar en wanneer dat gesprek plaatsvindt, maar de deelnemers zijn wel bekend. Dat zijn buitenlandchef Ashton van de EU, de Amerikaanse minister Kerry, zijn Russische ambtgenoot Lavrov en de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Desjtsjitsa.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl