NOS NieuwsAangepast

GM krijgt boete van overheid VS

General Motors krijgt een boete van de Amerikaanse overheid omdat de autofabrikant onvoldoende inzage geeft in een dodelijk defect aan zijn auto's. Zolang het bedrijf niet alle vragen naar tevredenheid beantwoordt, moet er elke dag 7000 dollar worden betaald.

De boete is inmiddels opgelopen tot 28.000 dollar. Hoewel dat maar een klein bedrag is voor het miljardenbedrijf, wijst de maatregel wel op oplopende spanningen tussen de automaker en de Amerikaanse veiligheidsinspectie.

Doden

De zaak draait om een defect aan het contactslot van een aantal modellen van de merken Chevrolet, Saturn en Pontiac. Eerder deze maand begon GM een terugroepactie voor 2,6 miljoen auto's om het euvel te verhelpen. De meeste auto's zijn verkocht in Noord-Amerika.

Door het mankement kunnen de auto's tijdens het rijden ineens in de contactstand komen te staan, waardoor stuurbekrachtiging, rembekrachtiging en zelfs airbags niet meer werken. Het leidde tot meerdere verkeersongelukken, waarbij zeker dertien mensen om het leven kwamen.

Al snel bleek dat GM al jarenlang van het probleem wist en zelfs een oplossing had, maar ervoor koos de informatie geheim te houden omdat een terugroepactie te duur zou zijn. Gebruikers werd alleen aangeraden geen zware sleutelbos aan de sleutel te hangen, omdat dat het defect in de hand zou werken.

Vragen

De NHTSA, het Amerikaanse overheidsbureau voor verkeersveiligheid, wilde opheldering en diende 107 vragen in bij GM. Omdat GM een derde daarvan nog niet heeft beantwoord, volgt nu een boete. Als GM nog niet meewerkt, zet de NHTSA justitie in om antwoorden af te dwingen en verdere straffen op te leggen.

GM houdt vol volledig mee te werken aan het onderzoek. Het bedrijf zegt dat het al 271.000 pagina's aan documentatie heeft overhandigd en werkt aan meer antwoorden. Dat niet alle antwoorden al beschikbaar zijn, komt volgens een woordvoerder doordat het bedrijf "zowel nauwkeurig als snel" wil zijn.

De terugroepactie loopt intussen ook niet vlekkeloos. GM-chef Mary Barra zei dat een vervangend onderdeel begin deze week afgeleverd zou worden bij garages, maar heeft die belofte tot nu toe niet waar kunnen maken. GM denkt dat het onderdeel later deze week beschikbaar is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl