NOS NieuwsAangepast

FB: Soldaat verkrachten mag, maar niet anoniem

Een Facebookpagina genaamd "Soldiers deserve to be raped and murdered". Mag dat? En hoe zit dat met pagina's die denigrerend zijn voor vrouwen? Facebook zegt nee, maar in de praktijk lijkt het bedrijf toch selectiever te zijn.

Toen de pagina "Soldiers deserve to be raped and murdered" vorig jaar juli werd aangemaakt, leverde dat een storm van kritiek op, vooral van militairen. Het onderwerp liegt er niet om:

"Soldiers are cowards unless they're in a group of half dozen other drunk psychopath rednecks shooting at anything brown that moves. Help support the cause in weeding out and eliminating this worthless breed of cowardice we have in our modern society."Facebookpagina Soldiers deserve to be raped and murdered

Nep-account

En dat lijkt in strijd met Facebook's richtlijnen: Bedreigen en oproepen tot geweld mag niet.

Toch zegt een woordvoerder van Facebook dat het niet genoeg was om er iets aan te doen: "Soms staat er onaardige en boze content op Facebook, die niet specifiek op iemand is gericht."

Maar nadat de BBC contact had opgenomen, verwijderde Facebook de pagina alsnog. Naar eigen zeggen omdat de maker van de pagina een nep-account zou hebben gebruikt, dus niet om de inhoud.

Kritiek

Volgens Joss Wright van het Oxford Internet Institute ging het wel om de inhoud: "Natuurlijk is de pagina offline gehaald omdat hij aanstootgevend was, maar het is voor Facebook veel beter om een andere reden te hebben. Het bedrijf wil geen politieagent spelen over de inhoud."

Beterschap, maar..

In 2011 was er een hoop ophef over pagina's met bizarre namen als Kicking Sluts in the Vagina. Toen haalde Facebook meerdere pagina´s offline om de inhoud, maar ze verdwenen lang niet allemaal.

Vorig jaar beschuldigde de groep Woman, Action and the Media het bedrijf ervan te weinig te doen tegen foto's, berichten en pagina's die denigrerend zijn voor vrouwen. Door de campagne besloten bedrijven niet meer te adverteren op Facebook. Gevolg: het bedrijf beloofde beterschap.

En op iets kleinere schaal: sinds eind vorig jaar worden vrouwen met kort haar door het slijk gehaald op de Facebookpagina Henk's Fashion, een 'modeblog voor pittige kapsels'. Volgens Bart Schermer een gevalletje cyberpesten, wat niet mag van Facebook. Maar de pagina is ondanks veel klachten nog altijd online.

Door: Maarten

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl