NOS NieuwsAangepast

Slachtofferhulp helpt meer mensen

Het aantal mensen dat een beroep doet op slachtofferhulp neemt toe, het afgelopen jaar met 20 procent. Dat komt voor een belangrijk deel doordat de politie mensen vaker de gegevens aanlevert, waardoor ze slachtofferhulp sneller weten te vinden. Ook via de website en de telefoon melden zich steeds meer mensen. Dat zegt Harrie Crielaars, directeur van Slachtofferhulp Nederland.

Daarnaast biedt ook de politie slachtofferhulp, omdat blijkt dat de eerste impact heel groot is en mensen vaak ter plekke al behoefte aan hulp hebben. "Dat is vooral voor verkeersslachtoffers, daarvan zijn er 130.000 per jaar. Daar helpen wij er zo rond de 30.000 van dus een hele grote groep nog niet," zegt Crielaars.

Hij vindt het een goede zaak dat de politie ook op dat gebied eerste hulp verleent. Dat voorziet in de behoefte om meteen opgevangen te worden. Later komt een deel van deze mensen alsnog bij Slachtofferhulp terecht.

Juridisch palet

Mensen komen vooral voor praktische ondersteuning en emotionele opvang. Het afgelopen jaar was er een stijging van 58.000 naar 63.000 mensen. "Daarnaast zie je ook het hele juridische palet steeds meer groeien, dus het verhalen van de schade." Op dat gebied groeide het aantal hulpvragen van 18.000 naar bijna 19.500.

"Daarna helpen we ze ook als het uiteindelijk een rechtszaak wordt, met de schriftelijke slachtofferverklaring. En als ze spreekrecht willen uitoefenen, dan helpen we daar ook mee", zegt Crielaars.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl