In verschillende oostelijke steden in Oekraïne heerst een gespannen sfeer nadat overheidsgebouwen waren bestormd of bezet. President Toertsjinov heeft de nationale veiligheidsraad bijeengeroepen voor een spoedzitting.

Op de Krim zou een Russische militair gisteren een Oekraïense marinier hebben doodgeschoten. Het ministerie van Defensie in Kiev heeft er geen details over bekendgemaakt.

Eieren en stenen

In de oostelijke stad Loehansk, 25 kilometer van de grens met Rusland, hebben anti-regeringsbetogers gisteravond een gebouw van de regionale veiligheidsdienst SBU bestormd en ingenomen. Ze hebben volgens de politie wapens buitgemaakt die in het gebouw lagen opgeslagen.

De politie in Loehansk heeft toegangswegen naar de stad afgegrendeld. Bij de bestorming van het gebouw werden veiligheidstroepen bekogeld met eieren, stenen, een rookbom en een benzinebom.

Donetsk en Charkov

Ook in de industriestad Donetsk bezetten zo'n honderd betogers een gebouw van de overheid. Ze willen dat de bevolking zich uiterlijk op 11 mei kan uitspreken over de vorming van de Volksrepubliek Donetsk.

Een onbekende man legde een verklaring af. Daarin werd Rusland opgeroepen om "een vredesmacht" te sturen als de regering in Kiev met geweld tegen de bezetters optreedt.

In Charkov, bij de noordgrens met Rusland, heeft de lokale politie een einde kunnen maken aan een bezetting van een overheidsgebouw, maar het zou er nog altijd zeer onrustig zijn.

Moskou

Volgens de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken, Arsen Avakov, zit Moskou achter de onrust. Anti-regeringsbetogers zouden worden betaald door Rusland om de onrust aan te wakkeren. Premier Jatsenjoek sprak vandaag de vrees uit voor een nieuwe inval door Rusland.

De NAVO ziet op dit moment geen veranderingen in de opstelling van de Russische troepen, die aan de Oekraïens-Russische grens zouden staan. Volgens de NAVO heeft Moskou daar een strijdmacht van 40.000 man bij elkaar gebracht.

Poetin

Correspondent David Jan Godfroid zegt dat het moeilijk in te schatten is hoe reëel die dreiging is. President Poetin heeft gezegd dat hij het recht heeft om in te grijpen in Oekraïne als de toestand in het land niet meer stabiel is of als etnische Russen in gevaar komen.

"De invasie op de Krim had ook niemand verwacht", zegt Godfroid. "Je zou denken dat Poetin er niet zo veel mee opschiet als hij het oosten binnenvalt, want dan riskeert hij een oorlog. Maar niemand kan in het hoofd kijken van Poetin."

In het oosten van Oekraïne bestaat ongeveer de helft van de bevolking uit etnische Russen. Een deel van hen wil een referendum over meer autonomie of onafhankelijkheid.

STER reclame