NOS NieuwsAangepast

Museumweekend gaat week duren

Na 33 jaar wordt het Museumweekend een Museumweek. Dat heeft de Museumvereniging bekendgemaakt aan het eind van de 33ste editie. Volgend jaar organiseren de deelnemende musea een week lang speciale activiteiten om nieuw publiek te trekken.

Volgens algemeen directeur Sieb Weide van de Museumvereniging namen veel musea dit jaar al een voorschot op de Museumweek. Zo vierden zeker 100 musea woensdag de 'Museumkidsdag', waarbij de aandacht vooral uitging naar kinderen. Vrijdag kregen de buren van 100 musea de kans om gratis binnen te kijken.

Gratis

Dit Museumweekend waren zo'n 300 musea in veel gevallen gratis, of tegen een sterk verlaagd tarief te bezoeken. Ook waren er extra activiteiten en konden bezoekers vaak gratis deelnemen aan een rondleiding.

Volgens de vereniging was het Museumweekend dit jaar opnieuw een groot succes, al heeft de organisatie het aantal bezoekers niet bijgehouden.

Activiteiten

Het Fries Museum greep het Museumweekend aan om de honderdduizendste bezoeker in het zonnetje te zetten, nog geen zeven maanden na de opening. Het Rijksmuseum Twenthe trok veel belangstelling met de opening van de baroktentoonstelling Rubens, Van Dyck en Jordaens. Het museum was voor het eerst ook op zaterdagavond open.

Selfiemuseum

Op de website van de Museumvereniging zijn inmiddels honderden selfies geplaatst op wat het grootste #selfiemuseum van Nederland moet worden. Bezoekers hebben zichzelf tijdens het Museumweekend afgebeeld in een van de musea. Onder hen is D66-leider Alexander Pechtold, die zichzelf fotografeerde in het Rijksmuseum Kröller-Müller in Otterlo.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl