De almachtige Viktor Orban

Aangepast

Door correspondent Joost van Egmond

Hongarije kiest vandaag een nieuw parlement, maar de uitkomst staat al vast: de omstreden premier Viktor Orban gaat de verkiezingen winnen.

Orban heeft een politiek overwicht dat je zelden ziet in een democratie. Zijn partij heeft tweederde van de parlementszetels en zou die supermeerderheid wel eens kunnen behouden. De premier gebruikte zijn macht om een reeks aan controversiële wetten door te voeren. De grondwet werd zelfs vijf keer aangepast.

Hongaarse belangen

Europese partners maken zich zorgen om de staat van de Hongaarse democratie. "De grondwet is geen speeltje", riep Eurocommissaris Viviane Reding vorig jaar. De EU probeerde Hongarije ook meermalen terug te fluiten.

De populariteit van Orban heeft daar niet onder te lijden. Aanhangers vinden dat hij opkomt voor het belang van Hongarije, en vooral dat van de middenklasse. Hij bekritiseert buitenlandse banken en wil Hongaarse bedrijven ondersteunen. Orban vindt de Hongaren "een uniek volk". Dat je niet veel vrienden hebt, hoort daarbij.

Extreemrechts

Orban's partij Fidesz wordt vandaag geholpen door een nieuw kiesstelsel dat de partij zelf heeft ontworpen. Dat maakt het voor oppositiepartijen nog moeilijker om zetels te winnen.

Het extreemrechtse Jobbik en het centrumlinkse samenwerkingsverband 'Eenheid' zijn elkaars tegenpolen, en Fidesz plukt de vruchten van die verdeeldheid. Hongarije is nog geen éénpartijstaat, maar dreigt dat wel te worden, zeggen tegenstanders.

Die zorgen zullen alleen maar groter worden als de overmacht van Fidesz vanavond wordt bevestigd. Orban zelf trekt zich daar weinig van aan. Hij is vastbesloten om Hongarije drastisch te hervormen. "We moeten opkomen voor het Hongaarse belang. Niemand anders gaat dat voor ons doen."

STER Reclame