NOS NieuwsAangepast

FNV: spanning in gevangenissen

Vakbond Abvakabo FNV zegt dat de sfeer in de gevangenissen zeer gespannen is als gevolg van het personeelstekort. De bond heeft 300 klachten binnengekregen van gevangenispersoneel en concludeert daaruit dat intimidatie en geweldsincidenten steeds vaker voorkomen.

De misstanden zijn volgens de bond het gevolg van het "afbraakbeleid" van staatssecretaris Teeven. Abvakabo wil dat hij ervoor zorgt dat gevangenissen weer veilig worden.

"Angst- en afrekencultuur"

Het personeel beklaagt zich over de werkomstandigheden. Wegens het personeelsgebrek zouden mensen geen verlof kunnen opnemen. Wie daarover klaagt of het reorganisatiebeleid bekritiseert, zou geïntimideerd worden door de leiding. Abvakabo zegt dat personeelsleden een "angst- en afrekencultuur" ervaren en hun mond niet open durven te doen.

Als gevolg van het personeelsgebrek en het versoberde regime voor gevangenen neemt het aantal geweldsincidenten toe, zegt de bond. Onlangs raakten vijf bewaarders in de Bijlmerbajes gewond toen ze door gedetineerden werden aangevallen.

Teeven

Abvakabo FNV eist van Teeven dat hij de veiligheid in de gevangenissen herstelt, zonder specifieke verlangens op tafel te leggen.

In een reactie spreekt staatssecretaris Teeven tegen dat er meer geweldsincidenten zijn. De cijfers van de laatste drie jaar tonen volgens hem aan dat het geweld tussen gevangenen onderling en tegen de bewaarders juist is afgenomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl