NOS NieuwsAangepast

Zweeds koningspaar naar Rijks

Anderhalve week nadat de Amerikaanse president Obama een bezoek bracht aan het Rijksmuseum, kreeg het museum opnieuw hoog bezoek: de Zweedse koning Carl Gustaf en zijn vrouw Silvia. Ze werden begeleid door Willem-Alexander en Máxima.

In het Rijks bekeken de beide koningsparen het verdrag waarmee de Nederlandse Staten-Generaal precies 400 jaar geleden diplomatieke betrekkingen aanging met Zweden. Daardoor kwam de eerste Zweedse ambassade ter wereld in Den Haag te staan.

Rembrandt

Ook bekeken de royals het schilderij De samenzwering van de Bataven onder Claudius Civilis van Rembrandt. Dat hangt normaal in het Nationalmuseum in Stockholm, maar omdat dat wordt verbouwd, is het tijdelijk in Amsterdam te zien.

Het werk was oorspronkelijk 30 vierkante meter groot en daarmee het grootste schilderij dat Rembrandt ooit schilderde. In de afgelopen 250 jaar verliet het slechts twee keer Zweden; beide keren ging het ook naar Amsterdam.

Ervaring

Willem-Alexander en Máxima gaven gisteren een banket op het Koninklijk Paleis in Amsterdam voor hun Zweedse gasten. Ook prinses Beatrix was daarbij. Eerder op de dag hadden de koningen een seminar over innovatie bijgewoond en waren de koninginnen op werkbezoek naar een verzorgingshuis in Weesp.

Tijdens zijn tafelrede prees Willem-Alexander de ervaring van Carl Gustaf. "Van de 400 jaar die de diplomatieke relatie tussen onze beide landen oud is, heeft u maar liefst eentiende deel als koning meegemaakt", zei de koning. "Als koning die nog aan het begin staat, heb ik groot respect voor uw indrukwekkende staat van dienst."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl