NOS NieuwsAangepast

"Met Lyme valt niet te leven"

Vijf mensen met de ziekte van Lyme hebben het afgelopen jaar zelfmoord gepleegd omdat ze niet met de ziekte konden leven. Dat schrijft De Telegraaf.

Voorzitter Gert van Dijk van de Vereniging voor Lymepatiënten bevestigt het verhaal in de krant. Zijn vereniging heeft gesproken met de nabestaanden en afscheidsbrieven ingezien. De voorzitter zegt dat de ziekte van Lyme gepaard kan gaan met pijnklachten en depressieve gevoelens.

Meer onderzoek

De Nederlandse Vereniging voor Lymepatiënten (NVLP) wil dat de Tweede Kamer meer geld uittrekt voor onderzoek en voorlichting. De Tweede Kamer spreekt binnenkort over de ziekte. Door een burgerinitiatief van de NVLP is het onderwerp op de agenda gekomen.

De ziekte van Lyme begint meestal met een rode, kringachtige huiduitslag rond de plek van de tekenbeet. Artsen benadrukken dat het het daar in verreweg de meeste gevallen bij blijft. Soms kunnen ook andere klachten optreden, zoals ontstekingen van de gewrichten, de hartspier en de zenuwen.

Volgens de patiëntenvereniging zijn er meer symptomen; mensen zouden ook klagen over grieperigheid, koorts, pijn en vermoeidheid. In een later stadium krijgen ze volgens de NVLP ook last van psychische klachten als concentratieproblemen en somberheid. De klachten kunnen per patiënt verschillen.

Teken

De ziekte van Lyme wordt overgebracht door besmette teken en is te genezen met antibiotica. Van Dijk: "Het is hard nodig dat er een betere en snellere diagnose van de ziekte komt. Kort na de besmetting ben je goed te behandelen, maar huisartsen denken niet altijd aan Lyme als oorzaak van de klachten en daardoor worden veel patiënten niet behandeld."

In Nederland zijn volgens de NVLP naar schatting een half miljoen mensen met de ziekte van Lyme. Artsen benadrukken dat dat aantal veel lager ligt, omdat ook mensen worden meegerekend die alleen antistoffen tegen Lyme in hun bloed hebben. Dat wil niet zeggen dat die mensen ook ziek zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl