NOS NieuwsAangepast

Helft jonge leraren wil stoppen

Bijna de helft, 46 procent, van de startende leraren op basis- en middelbare scholen overweegt het onderwijs te verlaten. Dat blijkt uit een onderzoek van CNV Onderwijs en het Algemeen Dagblad onder ruim 600 leraren tot en met 35 jaar. De belangrijkste redenen zijn de werkdruk, het gebrek aan loopbaankansen en het salaris.

Daarnaast klagen jonge docenten over "mondige, respectloze ouders".

Werkdruk

Joany Krijt, vicevoorzitter van CNV Onderwijs: "Als deze mensen het onderwijs verlaten, komen ze nooit meer terug. En met de verwachte lerarentekorten kunnen we dat absoluut niet gebruiken".

Ruim vier op de vijf jonge leraren vindt de werkdruk te hoog. CNV pleit ervoor om startende leraren in de eerste jaren van hun loopbaan vrij te stellen van randzaken die niets met lesgeven te maken hebben.

Meer geld

Minister Bussemaker en staatssecretaris Dekker van Onderwijs zeggen de klachten van jonge leraren te kennen. Daarom kregen scholen en lerarenopleidingen onlangs extra geld voor betere begeleiding van startende leraren en het bieden van meer carrièreperspectief.

De bewindslieden willen ook dat de lerarenopleidingen hun vakken beter laten aansluiten op de praktijk, zodat leraren beter voorbereid voor de klas komen te staan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl