De paus laat onderzoek doen naar de beschuldigingen van seksueel misbruik door de Schotse kardinaal O'Brien. Drie priesters en een voormalig seminarist zeggen dat ze toen in de jaren 80 jong waren, zijn misbruikt door O'Brien.

Het is voor het eerst dat onderzoek wordt gedaan naar de kardinaal. Hij stapte vanwege de beschuldigingen in 2013 op als aartsbisschop van St. Andrews en Edinburgh.

Belangrijk

O'Brien trok destijds direct het boetekleed aan: "Ik wil toegeven dat ik me op sommige momenten op seksueel gebied niet heb gedragen zoals ik me als priester, aartsbisschop en kardinaal had moeten gedragen." Een paar dagen later vroeg hij om vergiffenis voor zijn daden.

O'Brien heeft in een klooster buiten Schotland nagedacht over zijn zonden. Tot de beschuldigingen onthuld werden, gold hij als een van de belangrijkste katholieken in Groot-Brittannië.

Openlijk

Zijn opvolger in St. Andrews en Edinburgh heeft hem het advies gegeven om mee te werken aan het onderzoek naar de beschuldigingen.

Het komt niet vaak voor dat het Vaticaan openlijk onderzoek doet naar een bisschop. Ook is tot nu toe geen onderzoek gedaan in Schotland.

STER reclame