NOS NieuwsAangepast

Koning prijst Zweedse innovatie

Het Zweedse koningspaar Carl Gustaf en koningin Silvia is voor een tweedaags bezoek in Nederland. Ze werden vanmiddag door koning Willem-Alexander en koningin Máxima ontvangen in het Paleis op de Dam in Amsterdam.

De aanleiding voor het bezoek is dat Zweden precies 400 jaar geleden een verdrag sloot met Nederland. Sindsdien heeft Nederland op zowel economisch, cultureel als politiek vlak een goede relatie met Zweden. Zo staat ons land in de top 10 van belangrijkste handelspartners van het Scandinavische land en is bijvoorbeeld keramiek en fotografie uit de Nederlandse kunstwereld er populair.

Op 5 april 1614 sloten de Staten-Generaal een verdrag met Zweden. Het originele verdrag wordt morgen aan het Zweedse koningspaar getoond. Ook krijgen ze een boek aangeboden over de bijzondere relatie tussen Nederlanders en Zweden.

Dementerenden

Na de ontvangst op het Koninklijk Paleis in Amsterdam, gingen beide koninginnen samen op pad. Ze bezochten De Hogeweyk in Weesp, een speciale wijk voor dementerenden. Zweden, en met name de verzorgingsstaat in dat land, wordt gezien als een voorbeeld voor Nederland. Dat ook Nederland goede stappen maakt als verzorgingsstaat liet Máxima vandaag zien in Weesp.

De dementerenden die in De Hogeweyk wonen, kunnen hun leven voorzetten zoals zij dat gewend waren. Met 23 woningen is het een echte wijk met straten, steegjes, een parkje, een restaurant en een café. Na het bezoek aan Weesp maakten Máxima en Silvia een rondvaart over het IJ.

Loftrompet

De koningen woonden een bijeenkomst bij met vertegenwoordigers van het Nederlandse en Zweedse bedrijfsleven. Daar stak Willem-Alexander de loftrompet over de Zweedse innovatie.

"Zweden staan altijd open voor nieuwe ideeën, ongeacht hoe goed ze het al doen", prees de koning het Zweedse volk. "Het is de Zweedse manier van leven. Dat maakt Zweden ook zo inspirerend."

Morgen brengt het Zweedse koningspaar een bezoek aan het Rijksmuseum.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl