NOS NieuwsAangepast

Meteoriet vliegt langs skydiver

De Noorse skydiver Anders Helstrup heeft in 2012 een bijzondere ervaring gehad. Tijdens een sprong ontsnapte hij op het nippertje aan een botsing met een meteoriet. De camera op zijn helm heeft deze unieke gebeurtenis geregistreerd.

Net nadat Helstrup zijn parachute geopend had, vloog er een klein object met grote snelheid rakelings langs. De Noor had niet gelijk door dat hij ontsnapte aan een ongeluk. "Ik had wel het gevoel dat er 'iets' was. Ik dacht dat er iets in mijn parachute zat."

Unieke opnamen

De Noorse geoloog Hans Amundson bevestigt nu na het bekijken van de beelden dat het een meteoriet is. "De vorm is typisch: een vers breukvlak aan een zijde, terwijl de andere kant is afgerond." Volgens Amundson is het voor het eerst in de geschiedenis dat een meteoriet die net uit de dampkring komt, op zo'n korte afstand wordt vastgelegd op video.

De meteoriet is vermoedelijk terechtgekomen in het plaatsje Rena in het zuidoosten van Noorwegen. Mensen zijn hier een zoekactie naar het stuk ruimtepuin gestart. Het is de vraag of de steen gevonden wordt in het dicht beboste gebied.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl