NOS NieuwsAangepast

"MKB in het nauw door leningen"

Het Nederlands midden- en kleinbedrijf staat voor bijna 4 miljard euro in het rood bij de banken door rentederivaten. Die complexe financiële producten hangen als een molensteen om de nek van duizenden kleine ondernemers. Dat heeft financieel adviesbureau Cadension uitgerekend.

Volgens Patrick van Gerwen van Cadension wisten veel ondernemers niet waar ze aan begonnen toen ze kozen voor rentederivaten.

Onvoldoende informatie

Banken hebben de laatste jaren op grote schaal rentederivaten aan het MKB verkocht, zonder de ondernemers goed te informeren over de grote financiële risico's van het product. De banken presenteerden de derivaten als een alternatief voor een lening met een vaste rente.

Patrick van Gerwen op Radio 1: "Veel bedrijven hadden leningen met een vaste rente bij de banken. Maar door de financiële crisis wilden de banken die niet meer verstrekken. Als oplossing bood de bank een lening aan met een variabele rente, waarbij de renterisico's werden opgevangen met rentederivaten."

Rechtzaak

Deze week speelde bij de rechtbank van Den Bosch een zaak over de afwikkeling van zo'n lening met rentederivaten. Een melkveehouder wilde zijn bedrijf verkopen en kwam er op dat moment achter dat hij de bank een enorm bedrag moest betalen voor de afkoop van rentederivaten. De rechtbank oordeelde dat de bank een schadevergoeding moest betalen van ruim anderhalve ton aan de ondernemer.

Patrick van Gerwen van Cadension verwacht dat veel ondernemers in het midden- en kleinbedrijf een rechtszaak gaan beginnen tegen hun bank.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl