NOS NieuwsAangepast

Separatisten in Venetië opgepakt

In Italië zijn 24 mensen opgepakt die met geweld actie zouden willen voeren voor de afscheiding van Veneto, de regio rond Venetië. Naar tientallen anderen loopt een onderzoek.

De groep had onder meer een geïmproviseerde tank gebouwd, een omgebouwde bulldozer met bepantsering en iets dat op een kanon lijkt. Het zou de bedoeling zijn om voor de Europese verkiezingen in mei met de 'tank' op te trekken naar het San Marco-plein in Venetië.

Het plan doet denken aan een actie in 1997 toen gewapende actievoerders de klokkentoren op het San Marco-plein urenlang bezet hielden.

Terrorisme

De gearresteerden worden verdacht van terrorisme, ondermijning van de democratische rechtsorde en verboden wapenbezit.

In Veneto is veel steun voor een beweging die zich sterk maakt voor afscheiding van Italië. De regio is relatief rijk, met veel kleine en middelgrote familiebedrijven die door de economische crisis hard zijn getroffen.

Bij velen is het sentiment dat "het noorden" belasting betaalt en terwijl het geld in "het zuiden" wordt verkwist. Ze idealiseren het verleden waarin Venetië een machtige stadstaat was.

Referendum

Onder de arrestanten is het oud-parlementslid Franco Rocchetta. Hij organiseerde vorige maand een soort referendum over onafhankelijkheid van Venetië.

Uit die internetpeiling bleek 89 procent voorstander van afscheiding van Italië. De organisatoren claimen dat 2,6 miljoen mensen hebben gestemd, al zijn volgens een Italiaanse krant de meeste stemmen vanuit het buitenland uitgebracht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl