NOS NieuwsAangepast

Vrijheidsprijs Rode Kruis en Malala

De Four Freedoms Award is dit jaar toegekend aan het internationale Rode Kruis. De internationale prijs voor voorvechters van vrijheid wordt jaarlijks wordt uitgereikt.

Officieel gaat de prijs naar het Internationaal Comité van het Rode Kruis (ICRC) en de Internationale Federatie van Rode Kruis en Rode Halve Maanvereniging (IFCR). Die organisaties krijgen de award omdat ze zich "met hart en ziel inzetten voor de bescherming van mensen in oorlogssituaties en mensen die het slachtoffer zijn van rampen". Volgens de Rooseveltstichting, die de prijs toekent, is hun werk van onschatbare waarde voor de wereld.

Vier vrijheden

De Four Freedoms Award is gebaseerd op de vier vrijheden die president Franklin D. Roosevelt in 1941 in een toespraak noemde. De vrijheid van meningsuiting, vrijheid van godsdienst, vrijwaring van gebrek en vrijwaring van angst. Naast de award voor alle vier de vrijheden zijn er ook prijzen voor iedere afzonderlijke vrijheid.

Malala

De prijs voor vrijwaring van vrees gaat dit jaar naar Malala, het Pakistaanse meisje dat strijdt voor vrouwenrechten. Zij werd ook al genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede.

Eerder werd al bekendgemaakt wie de andere drie laureaten zijn. De Afghaanse Maryam Durani krijgt de prijs voor vrijheid van meningsuiting voor haar werk voor vrouwenrechten. Prins El Hassan bin Talal van Jordanië krijgt de onderscheiding voor de vrijheid van godsdienst. Hij bevordert de dialoog tussen christenen, moslims en Joden.

Mensenrechtenactiviste Hawa Abdi Diblaawe uit Somalië krijgt de onderscheiding voor vrijwaring van gebrek. Ze zet zich in voor de beschikbaarheid van gezondheidszorg in haar land.

De Four Freedoms Award werd eerder toegekend aan Nelson Mandela en Kofi Annan. Op 24 mei worden de prijzen uitgereikt in Middelburg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl