NOS NieuwsAangepast

Deurne trekt noodmaatregelen in

In Deurne is het samenscholings- en demonstratieverbod ingetrokken. Volgens burgemeester Hilko Mak zijn de noodmaatregelen, die maandag werden ingesteld, niet meer nodig.

Mak besloot in te grijpen na de demonstratie van zondagavond toen een klein groepje uit Eindhoven tijdens een demonstratie eiste dat de vrouw die samen met haar man in de juwelier Goldies werkte, alsnog vervolgd zou worden. Zij was betrokken bij de fatale schietpartij van vrijdag in haar zaak.

Rust teruggekeerd

Op de website van de gemeente Deurne legt burgemeester Mak zijn besluit uit om de noodmaatregelen weer in te trekken.

"De afgelopen dagen begint de rust terug te keren", aldus Mak. "Voldoende om vooruit te kijken en samen stappen te zetten om het gewone leven zoveel mogelijk weer op te pakken. In overleg met de politie heb ik daarom besloten om de noodverordening met het demonstratieverbod en het samenscholingsverbod op woensdagochtend 2 april om 09.00 uur per direct in te trekken."

Noodweer

De demonstranten reageerden op het besluit van het OM om de juweliers voorlopig niet te vervolgen omdat alles erop wees dat de twee uit noodweer zouden hebben gehandeld.

Bij de schietpartij kwamen de twee overvallers om. Een van hen kwam uit Eindhoven.

Nederlandse Volks-Unie

Burgemeester Mak heeft nog geen besluit genomen over het verzoek van de Nederlandse Volks-Unie om op 24 mei in zijn gemeente te demonstreren. De aanvraag kwam gisteren binnen en heeft te maken met de dodelijke schietpartij bij Goldies.

Enkele leden van de NVU hebben de afgelopen dagen al hun gezicht in Deurne laten zien.

Volgens de gemeente worden in het geval van het demonstratieverzoek van de extreem-rechtse NVU de normale procedures gevolgd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl