NOS NieuwsAangepast

Man, vrouw en nu ook 'niet-specifiek'

Het Australische Hooggerechtshof heeft een derde geslachtscategorie erkend, naast man en vrouw. De nieuwe sekse heet 'niet-specifiek'.

Norrie May-Welby had 4 jaar geleden een rechtszaak aangespannen. De inwoner van Sydney voelde zich namelijk geen man en ook geen vrouw.

Geen geslacht

May-Welby werd als jongen geboren en onderging een geslachtsoperatie. Na de ingreep voelde hij/zij zich toch geen vrouw en ging May-Welby opnieuw onder het mes, om geen geslacht meer te hebben.

In 2010 ging May-Welby naar de burgerlijke stand om geregistreerd te worden als niet-specifiek wat betreft sekse. Dat werd in eerste instantie geaccepteerd, maar later kwam de gemeente erop terug.

"Heel luid"

May-Welby stapte naar de rechter en kreeg vandaag gelijk van de hoogste rechterlijke instantie van Australië. "Ik gilde het uit van vreugde, heel luid. Het is fantastisch", reageerde May-Welby tegen ABC News.

"Het is belangrijk voor mensen om gelijke rechten te hebben", aldus May-Welby. "Waarom zouden mensen buiten de boot moeten vallen als ze geen man of vrouw zijn?"

De beslissing van het Hooggerechtshof heeft betrekking op alle officiële overheidsdocumenten. In het paspoort van May-Welby komt een 'x' te staan op de plaats waar bij mannen en vrouwen een 'm' van male of een 'f' van female staat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl