NOS NieuwsAangepast

Beving en tsunami bij kust Chili

Voor de kust van het noorden van Chili is een aardbeving geweest met een kracht van 8,2 op de schaal van Richter. Daardoor is een tsunami ontstaan van ongeveer twee meter hoog. De eerste golven hebben de kustplaatsen Iquique, Pisagua en Patache bereikt.

Volgens de autoriteiten zijn er als gevolg van de beving zeker vijf doden gevallen. Drie mensen raakten zwaargewond. Er zijn nog geen meldingen van grote schade. Wel zouden er door aardverschuivingen wegen zijn geblokkeerd en is in sommige gebieden de stroom uitgevallen.

Volgens correspondent Marc Bessems is de situatie nog niet helemaal duidelijk, maar lijkt de vloedgolf geen slachtoffers te hebben gemaakt.

Evacueren

Er was een tsunami-waarschuwing uitgegeven voor de hele Latijns-Amerikaanse westkust. Die is inmiddels door de Chileense minister van Binnenlandse Zaken ingetrokken.

Om verkeersopstoppingen te voorkomen wordt mensen geadviseerd om te voet hoger gelegen gebieden op te zoeken.

Volg de livestream van de Chileense televisie: TVN 24 Horas

Peru

Ook de autoriteiten van buurland Peru zijn in de kustregio Ica begonnen met een grote evacuatie.

Het epicentrum van de beving lag 86 kilometer ten noordwesten van de Chileense badplaats Iquique. In de regio is veel mijnbouw. De beving was vrij dicht bij het aardoppervlak; zo'n tien kilometer onder de zeebodem.

Tot nu toe zijn er zeker acht naschokken geweest. De zwaarste had een kracht van 6,2 op de schaal van Richter. Seismologen waarschuwen dat er meer naschokken kunnen volgen en ook een zwaardere aardbeving kan niet worden uitgesloten.

2010

In Chili komen aardbevingen geregeld voor. In februari 2010 veroorzaakte een beving met een kracht van 8,8 op de schaal van Richter voor de kust van Chili een tsunami.

Verschillende kustdorpen raakten zwaar beschadigd. Daarbij kwamen honderden mensen om het leven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl