De drukte op de website van de Belastingdienst is mogelijk veroorzaakt door het warme weer van het afgelopen weekend. Directeur Peter Veld vermoedt dat veel mensen hun aangifte daardoor tot het laatste moment hebben uitgesteld.

Vanwege de problemen met de site heeft de Belastingdienst de deadline van 1 april met twee dagen uitgesteld.

Wat ging er mis gisteravond?

"Het was gisteravond erg druk op de website van de Belastingdienst, waardoor mensen daar niet door konden komen. Als dat wel lukte, dan hadden ze veel vertraging."

Het was toch te verwachten dat veel mensen op het laatste moment aangifte zouden doen?

"Dat is natuurlijk elk jaar het geval. Maar nu was het wel een hele grote piek die we niet voorzien hadden."

Het systeem kon dat dus niet aan?

"Het systeem kan enorm veel aan, maar als meer dan 20.000 mensen tegelijkertijd inloggen, dan wordt het met de grote hoeveelheid informatie die er in de aangifte staat wel een te grote belasting voor het systeem."

Heeft u enig idee wat dit jaar zo bijzonder maakte?

"Het afgelopen weekend zijn er al heel veel aangiftes binnengekomen. Maar misschien dat veel mensen zondag hebben geprofiteerd van het mooie weer en dachten: aangifte doe ik maandagavond nog wel."

Zijn de problemen nu allemaal voorbij?

"Ja, vanaf gisteravond is de website weer goed bereikbaar. De stroom aangiftes is weer op gang gekomen en alles functioneert nu weer."

Zijn die twee dagen extra dan wel nodig?

"Nou, gisteravond was natuurlijk de laatste avond voor 1 april. Om niet iedereen onder druk te zetten om op die laatste avond aangifte te doen, hebben we vrij snel besloten dat wie het op 1 en 2 april doet ook op tijd is. Dat bevordert spreiding van het gebruik van de website."

Was het een lastige beslissing om te nemen?

"Ja, want 1 april is 1 april. Dit was geen gemakkelijke beslissing. Daar hangt ook mee samen dat als je er op 1 april aangifte hebt gedaan, de dienst voor 1 juli alle duidelijkheid over de aangiftes geeft. Dus we moeten de tijd goed benutten."

Is het een idee om de aangifte landelijk te spreiden?

"Nee, dat zit er niet echt in. De mensen willen graag voorlopige teruggave, dan zouden sommigen er langer op moeten wachten dan anderen. Bovendien: eigenlijk gaat het elk jaar goed. Ook dit jaar is de aangiftecampagne, op dit smetje na, vlekkeloos verlopen. We zien ook geen reden om dat te veranderen. We zullen dit incident wel grondig analyseren om te kijken of we ervan kunnen leren. Maar volgend jaar wordt het gewoon weer 1 april."

STER reclame