NOS NieuwsAangepast

Pgb'ers haken af na controle

Tien tot twintig procent van de pgb-houders die extra controle krijgen, ziet alsnog af van het persoonsgebonden budget. Dat zegt het Functioneel Parket.

De afgelopen periode hebben zo'n 30.000 houders van een persoonsgebonden budget extra controle gekregen. Er wordt gekeken of het geld wel aan zorg is uitgeven. Het is een van de maatregelen die staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid heeft genomen om fraude tegen te gaan.

Yvonne B.

Morgen begint de strafzaak tegen Yvonne B. en twee medeverdachten. Zij worden verdacht van fraude met pgb-gelden. In totaal zou B. 800.000 euro aan zorggeld achterover hebben gedrukt.

Het Functioneel Parket heeft vijftien tot twintig zaken in onderzoek. Dat is slechts een klein deel van het vermoedelijke totale aantal fraudegevallen. Volgens het OM pakken zij die zaken eruit waar lessen uit getrokken kunnen worden, bijvoorbeeld over nieuwe vormen van fraude.

Inmiddels zijn dankzij de strafrechtelijke onderzoeken maatregelen genomen. Budgethouders krijgen bijvoorbeeld niet meer rechtstreeks een pot met geld, het geld wordt ondergebracht bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Die keert het uit aan de door de budgethouder ingehuurde zorginstelling.

Ook moeten gegadigden voor een pgb fysiek aanwezig zijn bij een intakegesprek bij een zorgkantoor; vroeger kon dat telefonisch.

En de zorgkantoren houden volop controles, zo'n 30.000 in totaal. Uit die cijfers blijkt dus dat tien tot twintig procent van de gecontroleerden toch afziet van een pgb. Het staat volgens het OM niet vast dat dit ook potentiële fraudeurs zijn.

Maatschappelijke verontwaardiging

Per jaar wordt voor enkele tientallen miljoenen euro's gefraudeerd met pgb-gelden. Dat is een relatief klein bedrag vergeleken met de bijna drie miljard die wordt besteed aan de pgb-regeling.

Maar de maatschappelijke verontwaardiging over fraudegevallen is groot. Juist daarom is de aanpak van fraude zo belangrijk, vindt het OM. Het systeem valt of staat met vertrouwen.

De vereniging voor pgb-houders, Per saldo, steunt de anti-fraudemaatregelen. Elke rotte appel moet eruit, stelt een woordvoerder. De maatregelen zitten volgens Per Saldo niet per se de toegankelijkheid van het systeem in de weg. Wel worden huisbezoeken niet als heel positief ervaren. Mensen worden tamelijk zenuwachtig van zo'n controle. "Het komt best intimiderend over."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl