NOS NieuwsAangepast

AK-partij Erdogan wint in Turkije

De AK-partij van de Turkse premier Erdogan heeft de gemeenteraadsverkiezingen gewonnen. Na het tellen van vrijwel alle stemmen staat de AK-partij op 45 procent. Daarmee is de partij van Erdogan de grootste. Oppositiepartij CHP staat op ongeveer 28 procent van de stemmen.

Over de uitslag in Ankara is nog niet veel te zeggen. Turkse media melden dat de AK-partij en de CHP de zege claimen. Ze beschuldigen elkaar van manipulatie van de uitslag. Istanbul blijft in handen van de partij van Erdogan.

Verder zijn er berichten over stroomuitval in tientallen steden bij het tellen van de stemmen, gehackte verkiezingswebsites en persagentschappen die tegenstrijdige uitslagen melden. Politieke analisten op de Turkse televisie waren ze het uiteindelijk maar over één ding eens: het is beter om te wachten op de officiële uitslag van de kiescommissie, die vannacht wordt verwacht.

Test

De verkiezingen gelden als een test voor premier Erdogan, die verwikkeld is in corruptieschandalen. Hij kwam deze week ook onder vuur te liggen omdat hij Twitter en YouTube had afgesloten.

Erdogan zei eerder dat hij de lokale verkiezingen ziet als een referendum over het vertrouwen dat het Turkse volk in zijn regering heeft. Hij zei ook dat hij vertrekt als zijn AK-partij veel verliest.

Onrustig

Meestal kan de AK-partij rekenen op een trouwe aanhang, zeker de laatste jaren. Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen kreeg de conservatieve partij 39 procent van de stemmen. Bij de vorige landelijke verkiezingen werd de AK-partij zelfs veruit grootste met meer dan de helft van de stemmen.

De verkiezingen verliepen niet overal rustig. Bij gevechten tussen families van kandidaten in het zuiden en zuidoosten van het land vielen zes doden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl