NOS NieuwsAangepast

OM: zaak-Deurne lijkt zelfverdediging

De handelwijze van het juweliersechtpaar, dat gisteren werd overvallen in Deurne, lijkt op zelfverdediging. Dat heeft hoofdofficier van justitie Nieuwenhuizen gezegd op een persconferentie. De twee zijn dan ook op vrije voeten.

Bij de mislukte overval werden twee overvallers gedood. Volgens het OM was er een worsteling, waarbij geschoten is. Wie de fatale schoten loste, is niet duidelijk. De juwelier had de mannen zelf binnengelaten, via een sluis.

De ene overvaller was een 20-jarige man uit Eindhoven, met een Marokkaanse afkomst. Hij is een bekende van politie en justitie; hij heeft in het verleden een soortgelijk misdrijf gepleegd.

De identiteit van de tweede overvaller is nog niet bekend. Het Openbaar Ministerie sluit niet uit dat er meer overvallers betrokken waren.

Zelfverdediging

Het juweliersechtpaar is vrij snel na de overval juridisch aangemerkt als verdachte. Het Openbaar Ministerie benadrukt dat dat procedure is en dat zij niet zijn behandeld als verdachten.

Omdat het erop lijkt dat het ging om zelfverdediging, zijn de twee op vrije voeten. De juwelier en zijn echtgenote zijn nu thuis.

Camerabeelden

Er zijn bewakingsbeelden van de overval. Die worden onderzocht door de politie. De beelden zijn van goede kwaliteit, maar het beeld loopt niet vloeiend.

De camera maakt snel foto's achter elkaar. Dat maakt het ingewikkelder om de beelden te onderzoeken. De vrouw van de juwelier was tijdens de overval in de winkel aanwezig.

Er zijn meerdere vuurwapens aangetroffen in de juwelierszaak. Het lijkt erop dat de juwelier en zijn vrouw geen wapenvergunning hadden, zei hoofdofficier van justitie Nieuwenhuizen. Het OM onderzoekt of er sprake is van verboden wapenbezit.

"Alleen maar slachtoffers"

Burgemeester Mak van Deurne zei bij de persconferentie dat er alleen maar slachtoffers zijn in deze zaak. Hij ging vanmorgen naar de wijk waar de overval werd gepleegd. De bewoners zijn geschokt.

De burgemeester vraagt de media terughoudend te zijn. Er is veel verdriet in Deurne, sprak hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl