NOS NieuwsAangepast

Waar kunnen homo's trouwen?

Ook al kunnen homo's in steeds meer landen met elkaar in het huwelijksbootje stappen, het homohuwelijk blijft wereldwijd omstreden. Afgelopen week voerden Engeland en Wales het homohuwelijk in, vannacht zijn de eerste stellen getrouwd. Schotland volgt in 2014. Waar ter wereld kunnen mensen van het gelijke geslacht trouwen?

Nederland was het eerste land dat het homohuwelijk erkende. Toenmalig staatssecretaris Job Cohen loodste het wetsvoorstel door de Eerste en Tweede Kamer. Later verbond hij, als burgemeester van Amsterdam, op 31 maart 2001 om middernacht vier homoparen in de echt.

Onze zuiderburen waren de tweede die het homohuwelijk accepteerden. In 2003 konden in België de eerste stellen van het gelijke geslacht trouwen. Spanje en Canada volgden in 2005, Zuid-Afrika een jaar later. Noorwegen en Zweden legaliseerden het huwelijk in 2009 en in 2010 was dat in Portugal en IJsland ook het geval. De IJslandse lesbische premier trouwde dezelfde dag nog met haar partner. In 2012 mochten homo's trouwen in Denemarken, vorig jaar volgden Frankrijk en Nieuw-Zeeland.

Amerika

In het overwegend katholieke Zuid-Amerika mogen homo's sinds 2010 trouwen in Mexico en Argentinië. In Mexico is het homohuwelijk in alle deelstaten legaal, maar kan het huwelijk alleen in Mexico-Stad worden voltrokken. Vorig jaar voerden Uruguay, Equador en Brazilië het homohuwelijk ook in.

In de Verenigde Staten is het in 17 van de 50 staten toegestaan voor homo's om in het huwelijksbootje te stappen. In 2004 was Massachusetts de eerste Amerikaanse staat waar dat mocht. Afgelopen week nog won een homostel een zaak tegen de staat Texas. Er mag daar niet meteen getrouwd worden. Het wachten is op de uitspraak van een gerechtshof, later dit jaar.

Omstreden

Het invoeren van het homohuwelijk gaat in veel landen niet zonder slag of stoot. Zo zijn er in verschillende landen wetten die homoseksualiteit ontmoedigen of verbieden. Ook ligt het homohuwelijk onder religieuze en conservatieve groepen erg gevoelig.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl