"Dit zit in de sfeer van noodweer"

time icon Aangepast

Het onderzoek naar de dodelijke overval op een juwelier in Deurne gaat vandaag verder. De twee overvallers zijn vermoedelijk doodgeschoten door de vrouw van de juwelier. In 2003 kwam ook een overvaller om het leven toen een juwelier zich verdedigde. Rob Milo is strafrechtadvocaat en stond deze juwelier bij.

Wat is er destijds gebeurd?

De zaken lijken erg op elkaar. Twee overvallers probeerden gewapend de juwelier te overvallen. De juwelier zag dat vanaf de eerste etage via een camera en pakte zijn vuurwapen. Hij heeft op een van de overvallers geschoten. De overvaller raakte zo zwaar gewond dat hij later aan zijn verwondingen is overleden.

Waarom heeft de juwelier toen geen straf gekregen?

De rechtbank vond dat er sprake was van noodweer en ontsloeg hem van rechtsvervolging. Dat betekent dat hij wel schuldig was aan de dood van de overvaller, maar geen straf kreeg. Hij had volgens de rechtbank op een juiste wijze gehandeld. Noodweer houdt in dat je jezelf verdedigt tegen een ogenblikkelijke aanval op een wijze die acceptabel is. Die staat dus in verhouding tot de wijze waarop je wordt aangevallen. Als je met vuurwapens wordt overvallen en jij verdedigt jezelf met een vuurwapen, dan ligt noodweer in het verschiet. Ook als je eigenlijk geen vuurwapen mag hebben.

Nu zou de vrouw van de juwelier naar de zaak zijn gegaan om de overvallers te stoppen. Is er dan ook sprake van noodweer?

Dat zou heel goed kunnen. De overval is nog bezig en dat is een wettelijke aanranding, zoals dat in de wet heet. De toestand duurt voort en dan heb je het volste recht om je te verdedigen.

Zou een rechter er rekening mee houden dat het echtpaar eerder is overvallen?

In een situatie waarin geen sprake zou zijn van noodweer, zou het kunnen dat er gehandeld is in een staat van hevige emotie. Dan is het gebruikte geweld misschien niet op zijn plaats, maar volkomen begrijpelijk gezien de emotionele toestand. Dat noemen we noodweerexces. Ik wil niet suggereren dat er geen sprake is van noodweer. Volgens eerste berichten is de man gewond aan zijn hand, wat zou kunnen betekenen dat de overvallers vermoedelijk ook vuurwapens hadden. Dan zit je meer in de sfeer van noodweer.

Tot nu toe is er nog niemand aangehouden, is dat gebruikelijk?

Dat is een beleidswijziging die een paar jaar geleden is aangekondigd. Als er wordt geschoten door iemand die wordt overvallen, dan wordt die persoon niet gelijk als verdachte, maar eerder als slachtoffer aangemerkt. Dat betekent dan ook dat er geen aanhoudingen plaatsvinden.

STER Reclame