Het kabinet stuurt drie Chinook-helikopters naar Mali. Ze worden toegevoegd aan de Nederlandse missie in het Afrikaanse land. De helikopters worden onder meer gebruikt voor medische evacuatie en transport. Door de extra bijdrage gaan er 70 Nederlandse militairen meer naar Mali dan eerder was aangekondigd. Het worden er nu 450.

De VN-vredesmissie had al drie gehuurde civiele transporthelikopters, maar het kabinet is tot de conclusie gekomen dat die niet onder alle omstandigheden kunnen worden ingezet. Het kabinet zegt tevergeefs naar alternatieven te hebben gezocht en andere westerse landen te hebben benaderd.

Tweede Kamer

Vorig jaar wilde de Tweede Kamer de toezegging van minister Hennis dat de Nederlandse militairen de beschikking zouden hebben over helikopters. Ze zei toen dat ze de Kamer goed heeft verstaan, maar ze hoopte toen nog dat andere landen de helikopters zouden leveren.

De extra helikopters kosten 44 miljoen euro voor de hele periode. Het kabinet besloot verder dat de Nederlandse militairen in beschermde containers worden gehuisvest in plaats van in tenten. Aanleiding daarvoor is dat Gao de afgelopen tijd doelwit is geweest van toenemende beschietingen. Die maatregel kost eenmalig 14 miljoen.

STER reclame