NOS NieuwsAangepast

Saudische vrouwen in de auto

Saudische activisten hebben vrouwen opgeroepen om morgen auto te rijden. De activisten willen tijdens het bezoek van president Obama aandacht vragen voor hun campagne om te mogen rijden.

De laatste maanden kruipen Saudische vrouwen geregeld uit protest achter het stuur. De vrouwen plaatsen beelden van hun ritten op YouTube. Het protest is nog kleinschalig en de overheid grijpt vaak niet in. In oktober werden wel veertien vrouwen aangehouden omdat ze auto hadden gereden.

Saudi-Arabië heeft geen wet die het vrouwen verbiedt om auto te rijden, maar in de praktijk worden ze uit het verkeer geweerd. Het is voor vrouwen ook niet mogelijk om een rijbewijs te halen.

Vrouwelijke chauffeur

De activisten hopen dat het bezoek van Obama hun zaak kan helpen. De president landt vanmiddag in Saudi-Arabië en heeft onder meer een ontmoeting met koning Abdullah.

Een groep Congresleden vroeg Obama deze week om in Saudi-Arabië ook met vrouwelijke activisten te praten. Amnesty International riep de president op om zich in Riyad door een vrouwelijke Secret Service-agent te laten rijden. Voor zover bekend heeft hij beide verzoeken naast zich neergelegd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl