Bezwaar: graag meer belasting
Door economieverslaggever Nik Wouters
Jarenlang waren huiseigenaren blij als de WOZ-waarde van hun woning omlaag ging, zodat ze minder belasting hoeven te betalen. Maar dit jaar komt het steeds vaker voor dat bewoners een verzoek indienen om de WOZ-waarde juist te verhogen.
De bewoners willen een hogere WOZ-waarde, omdat ze daarmee denken de woning voor een betere prijs te kunnen verkopen.
Anderen maken bezwaar omdat ze hopen met een hogere waarde minder rente te moeten betalen aan de bank. Dat ze meer belasting moeten betalen, nemen ze op de koop toe.
Meer aanvragen
Verschillende gemeenten hebben meer bezwaren dan ooit binnengekregen voor een te lage WOZ-waarde. De gemeente Urk roept zelfs inwoners op om te controleren of de waarde niet te laag is.
Het bedrijf WOZ-specialisten zegt in voorgaande jaren nauwelijks aanvragen hiervoor te hebben gehad. Nu komen er twee tot vijf aanvragen per week binnen.
Ook toezichthouder Waarderingskamer krijgt steeds meer vragen van gemeenten over hoe ze moeten reageren op de bezwaren. Exacte cijfers over het aantal bezwaren zijn er nog niet.
Niet meewerken
Een hogere WOZ-waarde levert gemeenten meer onroerendezaakbelasting op. Toch werken gemeenten vaak niet mee met de gevraagde verhogingen. Gemeenten wijzen op de wet waarin staat dat burgers van een bezwaar geen financiële nadelen mogen ondervinden.
De wet wordt daarvoor aangepast. Straks moeten gemeenten dit soort bezwaren altijd beoordelen.
Huiswaarde openbaar
Dat bewoners vaker bezwaar maken, komt volgens deskundigen doordat de WOZ-waarde van alle woningen in Nederland straks openbaar is. Waarschijnlijk vanaf deze zomer zijn de bedragen van de woningen op een site op te zoeken.
Makelaars wijzen erop dat de WOZ-waarde iets anders is dan de verkoopwaarde van een huis. Toch wordt de WOZ-waarde soms door kopers gebruikt om een indicatie te krijgen van de waarde van een woning.