NOS NieuwsAangepast

Dood Berezovski blijft raadsel

De dood van de Russische zakenman Boris Berezovski, vorig jaar maart in Groot-Brittannië, blijft een raadsel. Een politieonderzoek wordt zonder conclusies over de doodsoorzaak afgesloten.

Berezovski (67) werd gevonden in de badkamer van zijn ex-vrouw in Surrey. Hij was door ophanging om het leven gekomen. Het was niet meteen duidelijk of om zelfmoord ging of niet.

Een lijfwacht van Berezovski verklaarde dat zijn baas hem gevraagd had naar de beste manier om zelfmoord te plegen. Bovendien had de Rus net miljarden verloren in een juridische strijd met zijn landgenoot Roman Abramovitsj.

Vermoord?

Hoewel zelfmoord dus zeker plausibel leek, vreesde zijn familie dat Berezovski was vermoord door Russische vijanden. Berezovski was ooit een bondgenoot van president Poetin, maar werd later een van zijn grootste critici. Het Kremlin wilde hem daarom het zwijgen opleggen, vreesde de familie.

Eén patholoog bleef ervan overtuigd dat Berezovski zichzelf niet had opgehangen, maar door wurging om het leven was gekomen. Omdat voor beide theorieën niet afdoende bewijs is gevonden, is het rapport zonder conclusie afgesloten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl