NOS NieuwsAangepast

"De beste man zit er pas een week"

"Hij moet ver weg blijven uit dit mijnenveld. Het is onervarenheid. De beste man zit hier net een week." Robert van de Roer is diplomatiedeskundige en hij ziet de uitspraken van Timothy Broas als een beginnersfout.

Broas, de nieuwe Amerikaanse ambassadeur in Nederland, zei dat "het uitsluiten van een groep indruist tegen de gedeelde waarden van Nederland en de Verenigde Staten." Hij noemde Geert Wilders niet bij naam, maar doelde wel op de uitspraken van Wilders over Marokkanen.

Vallen Broas uitspraken in de categorie eens maar nooit meer?

"Ja, hij bedoelt het natuurlijk goed, maar hij moet zich gewoon simpelweg niet bemoeien met nationale debatten. Hij is hier om de Amerikaanse belangen te behartigen. In die zin is hij een waarnemer en geen deelnemer aan debatten. En zeker geen commentator! Hij moet ver weg blijven van het mijnenveld. Het lijkt mij een beginnersfout uit onervarenheid, de beste man zit hier net een week."

Deze meneer is geen diplomaat.

"Zijn beroep is praten, hij is advocaat. Als diplomaat moet je juist weten wanneer je moet zwijgen. Een van zijn voorgangers was Cliff Sobel, een internetmiljonair, daar werden ze op Buitenlandse Zaken gek van. Hij gaf zelfs voor de camera handkusjes aan prinses Margriet. Waarop zij vol walging haar blik afwendde."

"Het is nu aan Broas te laten zien dat hij snel in de pas gaat lopen en diplomatieke eigenschappen zich eigen maakt."

Denk je dat hij wat te horen gaat krijgen vanuit Washington?

"Niet publiekelijk, dat zal achter de schermen gebeuren. Het zal ook afhangen van of het gaat overwaaien en ze zullen hem ook de tijd geven. Zijn benoeming was al een lastige kwestie. Hem zal geadviseerd worden om rustig aan te doen."

Zijn er voorbeelden uit het verleden van ambassadeurs die veel te openhartig waren?

"Er was een Franse ambassadeur, twintig jaar geleden, die zich kapot ergerde aan de Nederlandse keuken en open en bloot in de NRC vertelde dat hij aan het einde van de week terug naar huis reed om in het weekend in Parijs een goede steak met friet te eten."

"Paul Arkwright, een zeer goede Britse diplomaat, beklaagde zich twee jaar geleden, toen was Rosenthal minister van Buitenlandse Zaken, over het feit dan Nederland internationaal minder actief was. Die uitspraken waren afgestemd met de Britse regering. Iets later ontmoette Rutte David Cameron, premier van Groot-Brittannië, toen liet Cameron zijn eigen ambassadeur als een baksteen vallen.

Dat was heel vervelend voor Arkwright, maar ik verwacht niet dat dat hier gebeurt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl