NOS NieuwsAangepast

VN veroordeelt annexatie Krim

De Verenigde Naties keuren de annexatie van de Krim door Rusland af. Een grote meerderheid van de Algemene Vergadering heeft een resolutie aangenomen die het referendum op de Krim ongeldig verklaart.

De resolutie roept de internationale gemeenschap op de nieuwe Oekraïense grenzen niet te erkennen, en een diplomatieke oplossing voor de crisis te vinden. De resolutie is niet bindend.

Russische lobby

De resolutie werd ingediend door Oekraïne. Van de 193 lidstaten stemden stemden 100 voor de resolutie. 11 landen waren er tegen, en 58 onthielden zich van stemming. De rest was niet aanwezig.

Westerse diplomaten zijn tevreden met het resultaat. Ondanks een zware lobby van Rusland tegen de resolutie stemden meer landen voor de resolutie dan verwacht. Onder andere Syrië, Cuba en Noord-Korea steunden Rusland. China onthield zich van stemming, net als veel Afrikaanse landen.

Twee weken geleden sprak Rusland in de VN-Veiligheidsraad zijn veto uit over een resolutie waarin het referendum op de Krim ongeldig wordt verklaard. In de Algemene Vergadering kunnen landen besluiten niet vetoën.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl