NOS NieuwsAangepast

Rutte wil kinderen geruststellen

Kinderen in Nederland hoeven niet bang te zijn dat ze zomaar worden uitgezet. Dat zegt premier Rutte in het NOS Jeugdjournaal. Hij benaderde het Jeugdjournaal zelf met het aanbod om hem hierover te interviewen.

Rutte reageert op uitspraken van het Marokkaanse meisje Hind in het Jeugdjournaal van gisteren. Hind vindt de uitspraken van PVV-leider Wilders over "minder Marokkanen" niet kunnen. Ze zei dat ze ervan geschrokken is en dat ze dacht dat ze Nederland uit moest.

Rutte noemt het onderwerp over Hind erg aangrijpend. Hij heeft zelf ook kinderen gesproken die zich zorgen maken. Hij vindt het het ergste als kinderen bang zijn. Rutte benadrukt dat mensen in Nederland in gelijke gevallen gelijk worden behandeld en dat dat ook de eerste zin is van de grondwet. "Dat zijn simpele, ernstige afspraken waar we elkaar aan houden".

Discriminatie

De premier voegt eraan toe dat we in Nederland discriminatie nooit zullen accepteren. Hij wil in het Jeugdjournaal niet zozeer ingaan op de uitspraken van Wilders zelf, maar hij wil zich vooral richten tot kinderen die bang zijn geworden door wat er is gezegd.

Rutte heeft gehoord dat soms op scholen tegen kinderen van Marokkaanse afkomst "minder, minder" wordt geschreeuwd. Rutte zegt daarover: "Verlaag je daar niet toe."

De premier heeft vanochtend ook een gesprek gehad met vertegenwoordigers van de Marokkaanse gemeenschap in Nederland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl