NOS NieuwsAangepast

Motorbendes: wie is wie?

De komst van motorclub Bandidos naar Nederland zorgt voor onrust. De oude vete met aartsrivaal Hells Angels laait weer op, leden van motorclub No Surrender stapten over naar Bandidos en in de Hells Angels hebben de Bandidos en motorclub Satudarah een gemeenschappelijke vijand. Een bendeoorlog dreigt.

Leden van motorbendes worden vaak in verband gebracht met prostitutie, drugshandel en andere vormen van georganiseerde misdaad. Daarbij zitten ze regelmatig in elkaars vaarwater. De bendes worden aangeduid als 1-procent-motorclubs, clubs waarvan de leden zichzelf buiten de wet stellen en eigen regels maken. Die term verwijst naar de uitspraak dat 99 procent van de motorrijders zich aan de wet houdt.

Het grootste gevaar schuilt in de escalatie van het conflict tussen de Hells Angels en de Bandidos. In de jaren negentig vochten de twee bendes al een bloedige oorlog uit in Duitsland en Scandinavië. Wie is wie en waar zitten de spanningen?

Bandidos

Motto: "We are the people our parents warned us about."

De Bandidos Motorcycle Club werd in 1966 opgericht in Texas in de Verenigde Staten en waaide eind jaren tachtig over naar Europa. Aan beide kanten van de oceaan heeft Bandidos tegen de honderd afdelingen. De club probeert nu ook in Nederland voet aan de grond te krijgen.

Op 15 maart openden de Bandidos in Sittard hun eerste chapter in Nederland. De afdeling van No Surrender in Sittard stapte over. Tientallen Hells Angels trokken naar Sittard, waarschijnlijk om de Bandidos een 'waarschuwing' te geven. Er werd een aanslag gepleegd op het huis van Bandidos-president Harrie Ramakers. Er vielen geen gewonden, wel was er veel schade. Vorige week volgde nog een aanslag op hetzelfde huis.

Vanmorgen maakte Bandidos bekend een nieuwe afdeling te openen in Alkmaar. Ook in die regio kan de rivaliteit tussen motorclubs tot problemen leiden. De Hells Angels zien Noord-Holland traditioneel als hun territorium. Ze hebben ook een afdeling in Alkmaar.

Hells Angels

Motto: "When we do right, nobody remembers. When we do wrong, nobody forgets."

De Hells Angels Motorcycle Club werd in 1948 opgericht in California. Eind jaren zestig waagde de club de sprong naar Europa. Wereldwijd heeft Hells Angels meer dan honderd chapters, verspreid over 29 landen. De afdeling in Amsterdam heeft een grote naam. Het is de invloedrijkste afdeling van Nederland en politie en justitie noemden de Amsterdamse chapter al eens de motherchapter van Europa.

Hoewel internationaal Bandidos sinds jaar en dag de aartsrivaal is, hadden de Nederlandse Hells Angels het de afgelopen jaren vooral aan de stok met motorclub Satudarah. In de zomer van 2011 liepen de spanningen hoog op. Motorevenementen werden afgelast uit vrees voor een gewelddadig treffen tussen beide bendes. Beide motorclubs spraken tegen op een confrontatie uit te zijn. Uiteindelijk kwam het niet tot een treffen.

Satudarah

Satudarah MC Maluku is een van origine Nederlandse motorclub. De club werd in 1990 opgericht door negen Molukse vrienden in Moordrecht. Sinds die tijd is Satudarah flink gegroeid en telt het wereldwijd tientallen afdelingen. Nederland telt er meer dan dertig. Daarmee is Satudarah de grootste motorclub van Nederland, groter dan Hells Angels. In de strijd om controle over de georganiseerde misdaad komen de twee clubs regelmatig met elkaar in botsing.

Satudarah onderhoudt warme banden met de Bandidos, onder meer vanwege de gemeenschappelijke vijand Hells Angels. Van samenwerking is echter geen sprake, liet de club in 2011 weten. Wel heeft Satudarah zich ook in de strijd gemengd in Duitsland, waar Hells Angels en Bandidos van oudsher in staat van oorlog met elkaar zijn. Satudarah-leden in Duisburg zijn regelmatig betrokken bij geweld tegen Hells Angels en vice versa.

Het is niet duidelijk welke rol Satudarah precies zal spelen in het oplopende conflict tussen Hells Angels en Bandidos, maar vrijwel zeker is dat als er partij gekozen wordt, Satudarah zal optrekken met Bandidos.

No Surrender

No Surrender MotorClub vindt zijn oorsprong ook in Nederland. Het is de jongste speler in de wereld van Nederlandse motorbendes. De club werd vorig jaar in februari opgericht door ex-Satudarah-bestuurder Klaas Otto. Hij richtte de club op uit onvrede met het beleid van Satudarah. Bij de oprichting was ook Willem Holleeder betrokken.

No Surrender zegt geen rol te willen spelen in het conflict tussen Hells Angels en Satudarah. Klaas Otto heeft laten weten geen partij te kiezen in die strijd. Dat is niet hun "pakkie-an". Wel zijn het nu voormalig leden van No Surrender, zowel in Sittard als Alkmaar, die zijn overgestapt naar Bandidos. Zij kiezen dus wel partij tegen de Hells Angels.

Vrees voor escalatie

Drie jaar geleden ontstonden al grote spanningen tussen Nederlandse motorclubs na geruchten dat de Bandidos zich in Nederland wilden vestigen. Politie en justitie intensiveerden de aanpak van 1-procent-motorclubs om een bendeoorlog te voorkomen.

Inmiddels lopen er tientallen strafrechtelijke onderzoeken tegen leden van de clubs en zijn er ook al veroordelingen. Maar met de komst van Bandidos naar Nederland, is de vrees voor verdere escalatie onverminderd groot.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl