NOS NieuwsAangepast

Studenten komen NSS binnen

ANP

Meer dan 20.000 militairen en soldaten moesten de Nuclear Security Summit in Den Haag veilig houden. En toch kwamen twee studenten zonder al te veel moeite op de gastenlijst, gewoon om te kijken of het kon.

"We kwamen samen op het idee - ik doe net als Jesse Frericks een opleiding over beveiliging - en het leek ons leuk om ergens binnen te komen. Zonder iets strafbaars te doen, maar gewoon om te kijken hoe ver we konden komen", zegt Niek Jan van den Hout tegen NOS op 3.

Een perskaart heb je zo

Samen met Frericks besloot hij voor journalist te spelen. Ze bouwden een "nieuwswebsite", schreven zich in bij de Kamer van Koophandel en vroegen bij de Nederlandse Vereniging van Journalisten perskaarten aan. En die kregen ze. Dat had niet gemoeten, zegt de NVJ nu.

De laatste stap was het aanvragen van toegang tot de NSS. Daar liepen de jongens vast: studenten waren niet welkom. Van den Hout: "We waren natuurlijk teleurgesteld, maar we gingen er toch heen om te proberen bij de Security Summit binnen te komen." Dat dan bleek makkelijker dan gedacht.

De jongens konden op de eerste dag bij de NSS last-minute aanmeldingsformulieren invullen. Ze voldeden niet aan de voorwaarden - ze hadden bijvoorbeeld een brief van de hoofdredacteur nodig - maar toch werden ze toegelaten. Zelfs een background check bleek geen probleem.

Obama

Ook op de tweede dag liepen ze zo naar binnen. "We zijn op ongeveer vijf meter van Obama gekomen", vertelt Van den Hout.

Nu.nl kreeg van de studenten een filmpje dat ze tijdens de toespraak van Obama maakten.

Een woordvoerder van de NSS vindt het allemaal geen probleem. "De bedoeling was dat niet heel Nederland met een paspoort op het terrein zou komen. We vinden het niet ernstig dat er een enkeling doorheen is gekomen die geen journalist is", zegt hij tegen NU.nl.

Daar zijn de studenten het niet mee eens. "Wij zijn Obama tot op zeer korte afstand genaderd en dan ga je ons vertellen dat zijn veiligheid gegarandeerd is? Dat lijkt ons niet", concludeert student Frericks op NU.nl. "Als wij het kunnen, kan iedereen het."

Door: Alwin

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl