Door Reinalda Start en Hugo van der Parre

Voorkeurstemmen hebben in een aantal gemeenten grote invloed gehad op de samenstelling van gemeenteraadsfracties. Vele tientallen kandidaten zijn met voorkeurstemmen in de gemeenteraad gekozen, terwijl ze op onverkiesbare plekken stonden. De meeste van deze kandidaten zijn allochtoon.

In de meeste gemeenten wordt vandaag de nieuwe gemeenteraad geïnstalleerd. Bij verschillende partijen ziet de fractie er anders uit dan de opstellers van de kieslijsten hadden bedacht.

Uit onderzoek van de NOS blijkt dat minstens 74 allochtone politici met een onverkiesbare plaats op de kandidatenlijst toch in de gemeenteraad zijn gekozen. Het gaat om 59 mannen en 15 vrouwen.

Turks

Van de 74 politici zijn er 53 Turks-Nederlands. De anderen zijn overwegend Marokkaans, een enkeling is Surinaams, Antilliaans of Somalisch.

De opvallendste stijger is Selami Coskun bij de PvdA in Roermond. Hij stond als nummer 12 op de kieslijst, maar kreeg meer stemmen dan zijn lijsttrekker. Iets vergelijkbaars gebeurde bij Verenigd Arnhem. Daar behaalde nummer drie op de lijst, Mustafa Eroglu, de enige zetel.

Gemiddeld klommen de kandidaten zes plaatsen. De grootste stijgingen komen op naam van de PvdA'ers Ali Koc (Eindhoven) en Serkan Özkan (Emmen). Zij klommen 18 plaatsen. Mohammed Derkaoui van de lokale partij LVR in Roermond steeg bijna net zoveel, van plaats 21 naar plaats 4.

STER reclame