NOS NieuwsAangepast

Smartphone is nu ook pinpas

Door NOS-techexpert Rachid Finge

Een kopje koffie afrekenen met een smartphone. Dat is vanaf vandaag mogelijk in een aantal winkels in Nederland.

Bij het afrekenen moet een klant even zijn of haar smartphone bij de pin-terminal houden. Enkele seconden later is de betaling gedaan. Alleen bij bedragen boven de 25 euro wordt om een pincode gevraagd.

Het systeem wordt contactloos betalen genoemd: er is geen magneetstrip of chip die in de pin-terminal moet, net als bij de ov-chipkaart.

KPN deed vorig jaar al een proef met contactloos betalen in Leiden, maar via Vodafone's SmartPass kan iedereen betalen met een smartphone, ook klanten van andere telecom-aanbieders.

NFC

Er is wel een smartphone nodig met een speciale chip: een NFC-chip. Veel smartphones, zoals de Samsung Galaxy S4 en de HTC One, hebben er een. De iPhone heeft hem niet. Voor zulke telefoons kun je een speciale sticker kopen waar de chip in zit.

Het contactloos betalen kan vanaf nu in veel winkels op NS-stations. Ook Lidl, Ikea en Hornbach werken mee. Andere winkeliers hoeven alleen maar hun pin-terminal om te bouwen om mee te doen. De verwachting is daarom dat veel winkels zullen volgen.

Reizen en parkeren?

Als het aan Vodafone ligt, kun je met je smartphone straks meer dan alleen afrekenen bij de kassa. Je zou er ook mee kunnen reizen in het ov of ermee betaald kunnen parkeren.

Vodafone is dan ook niet de enige die bezig is met contactloos betalen. Ook de banken zelf werken eraan. Je houdt dan je bankpasje tegen de pin-terminal aan, in plaats van dat het pasje erin gaat.

De vraag is of pasjes overbodig worden als ze straks allemaal in je smartphone zitten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl