Vrede tussen Filipijnen en MILF

Aangepast

Na dertien jaar onderhandelen is op de Filipijnen een vredesakkoord getekend tussen de regering en de rebellenbeweging MILF. Daarmee komt een einde aan de jarenlange onafhankelijkheidsstrijd van de islamitische beweging in het zuiden van de Filipijnen.

Het Moro Islamic Liberation Front streed sinds de jaren 70 voor een eigen staat. De strijd heeft naar schatting 120.000 mensen het leven gekost. Eind 2012 werd al een voorlopig vredesakkoord getekend. Dat is nu bekrachtigd.

Autonomie

De moslims in het zuiden van de Filipijnen krijgen volgens het akkoord meer autonomie. In ruil daarvoor gaat het MILF door met het inleveren van wapens en het ontmantelen van de eigen milities.

In het zuiden van de Filipijnen woont een grote islamitische minderheid. In de rest van het eilandenrijk wonen voornamelijk katholieken. In het gebied, met het grote eiland Mindanao, is ook de aan al-Qaida gelieerde rebellenbeweging Abu Sayyaf actief. Die zit nog geregeld achter aanslagen en ontvoeringen, zoals recent nog van de Nederlander Ewold Horn.

"Kogels voor fruit"

Het akkoord werd ondertekend in het bijzijn van president Aquino en premier Razak van Maleisiƫ. Dat land heeft de vredesonderhandelingen geleid.

Aquino was zichtbaar blij. "Laten we onze kogels inwisselen voor fruit, ons cynisme voor hoop en onze geschiedenis van verdriet voor een toekomst van harmonie, vrede en welvaart", zei hij.

STER Reclame