NOS NieuwsAangepast

"Demmink echt niet genoemd"

De naam van oud-topambtenaar Joris Demmink is op geen enkele wijze naar voren gekomen in het Rolodex-onderzoek naar misbruik van jongens. Dat schrijft minister Opstelten in een brief aan de Tweede Kamer.

De minister houdt daarmee vast aan zijn eerdere uitspraken over de zaak. Oud-hoofdofficier van justitie Vrakking zei afgelopen weekend dat Demmink wel degelijk in beeld was bij het onderzoek. Ook in getuigenverklaringen bij de rechter in Utrecht is gezegd dat de oud-secretaris-generaal genoemd werd in de zaak.

Opnieuw

Volgens Opstelten heeft het Openbaar Ministerie het dossier onlangs weer bestudeerd. "Daarbij is opnieuw vastgesteld dat de oud-secretaris-generaal op geen enkele wijze in dit onderzoek naar voren is gekomen."

In zijn brief schetst Opstelten de manier waarop informatie gebruikt kan worden bij strafrechtelijke onderzoeken. "Die informatie kan variëren van geruchten en bewuste misleidingen tot serieuze aanwijzingen." De betrouwbaarheid wordt beoordeeld door de politie onder verantwoordelijkheid van het OM, schrijft de minister.

AIVD

De AIVD heeft volgens Opstelten regelmatig onderzoek gedaan naar Demmink omdat hij een vertrouwensfunctie had. "De AIVD heeft mij bericht dat er nimmer aanleiding is gevonden om een verklaring van geen bezwaar te weigeren of deze te heroverwegen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl