NOS NieuwsAangepast

Van der Graaf voorwaardelijk vrij

Volkert van der Graaf komt voorwaardelijk vrij. Volgens het Openbaar Ministerie hoeft hij na 2 mei niet langer vast te blijven en staatssecretaris Teeven vindt de conclusie van het OM "gedegen voorbereid en uitgebreid onderbouwd". Hij neemt de conclusies over.

De afgelopen tijd was er veel discussie over een vrijlating van de moordenaar van Pim Fortuyn. Van der Graaf is drie keer op proefverlof geweest en volgens de staatssecretaris is dat zonder probleem verlopen.

Contactverbod

Op 2 mei zit tweederde van de straf van Van der Graaf erop. Hij moet zich daarna elke week melden bij de reclassering, hij mag niet in Hilversum, Rotterdam en Den Haag komen en ook niet in de woonplaats van nabestaanden van Fortuyn; hij krijgt elektronisch toezicht via een enkelband.

Verder mag hij geen contact opnemen met nabestaanden en hij mag ook niet praten met de media. Ook wordt hij verplicht begeleid door een psycholoog of psychiater.

Laag risico

Volgens het Openbaar Ministerie heeft Van der Graaf zich tijdens zijn straf niet misdragen. Er is geen psychische stoornis bij hem aangetroffen die de kans op herhaling vergroot. En er is een laag risico dat hij nog eens in de fout zal gaan, zegt het OM.

Door aan de invrijheidstelling voorwaarden te verbinden wordt het lage risico zoveel mogelijk beperkt, aldus Teeven. Hij benadrukt dat er consequenties aan worden verbonden als de voorwaarden niet worden nageleefd. Die consequenties kunnen uiteenlopen van een waarschuwing tot het herroepen van de invrijheidstelling.

Teeven zegt dat het OM bij de beoordeling extra heeft gelet op de grote ernst, het politieke karakter en de impact van het misdrijf dat Van der Graaf heeft gepleegd. Hij verwacht van alle betrokken instanties een optimale samenwerking.

De familie en de chauffeur van Fortuyn zijn van tevoren over de voorwaardelijke vrijlating geïnformeerd.

Discussieer mee over de voorwaardelijke vrijlating van Volkert van der Graaf op onze Facebook-pagina.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl