NOS NieuwsAangepast

Peilingwijzer: PVV zakt, D66 wint

De Peilingwijzer van deze week laat een stevig verlies voor de PVV zien. D66 stijgt juist, naar de gedeelde eerste plaats.

Het ligt voor de hand om het verlies van de PVV te koppelen aan de uitspraken van leider Geert Wilders over Marokkanen. Volgens cijfers van Maurice de Hond vindt 20 procent van de PVV-kiezers uit 2012 die uitspraken en het scanderen van "Minder, minder!" op een partijbijeenkomst vorige week onacceptabel.

Politicoloog Tom Louwerse, maker van de Peilingwijzer, wijst erop dat Wilders' partij al vóór die bijeenkomst aan het terugvallen was. Tot vorige week had de PVV in de Peilingwijzer ruim twee Kamerzetels verloren in een maand tijd. Die dalende trend zet na de Marokkanenuitspraken sterk door.

D66 wint dus en staat nu samen met de VVD aan kop. De Democraten krijgen 23 tot 27 zetels. De VVD scoort in de Peilingwijzer, die een gewogen gemiddelde berekent van de landelijke peilingen, iets hoger dan begin deze maand: 24 tot 28 zetels. Daarna komen de PVV (20 -24), SP (19 -23) en het CDA (16-20). De PvdA verliest ook en staat op 12 tot 16 zetels.

De kleinere partijen zijn de ChristenUnie (5-7), 50Plus (4-8), GroenLinks (4-6), de SGP (3-5) en de Partij voor de Dieren (2-4).

De NOS publiceert iedere woensdag De Peilingwijzer van politicoloog Tom Louwerse. In de Peilingwijzer worden peilingen van de PolitiekeBarometer (Ipsos), De Stemming (EenVandaag), Peil.nl (Maurice de Hond) en TNS Nipo samengevoegd. Meer over de methode achter De Peilingwijzer is te vinden op de website van Louwerse.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl