NOS NieuwsAangepast

Britten herdenken The Great Escape

Een groep van vijftig officieren van de Britse luchtmacht is te voet op weg van het voormalige krijgsgevangenenkamp Stalag Luft III in Polen naar een oorlogsbegraafplaats, ook in Polen. Daarmee herdenken zij het 70-jarige jubileum van The Great Escape en de vijftig geallieerden die tijdens die ontsnapping werden betrapt en geëxecuteerd.

De tocht van 170 kilometer begint bij een monument voor de ontsnapte soldaten. Dat staat op de plek waar 76 geallieerden uit de tunnel kwamen die aan de andere kant van de afrastering van het kamp uitkwam.

Ontsnapping

De soldaten bouwden tijdens de Tweede Wereldoorlog een tunnel om uit het nazi-gevangenkamp Stalag Luft III te ontsnappen. De tunnel was ruim 100 meter lang, 9 meter diep en maar 0,37 meter breed. In maart 1943 was de tunnel klaar. De bouw duurde bijna twee jaar.

Van de 76 gevangen die via de tunnel ontsnapten, bereikten er drie de vrijheid, onder wie de Nederlander Bram van der Stok. De rest werd door de nazi's opgepakt en teruggebracht naar het kamp, vijftig van hen werden geëxecuteerd.

De ontsnapping werd in 1963 verfilmd met acteur Steve McQueen in de hoofdrol.

De Britse officieren die vandaag aan hun tocht zijn begonnen, doen vier dagen over de 170 kilometer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl