NOS SchaatsenAangepast

Dijkema oneens met ISU-voorzitter

Jan Dijkema, de vice-voorzitter van de ISU, is het niet eens met de radicale veranderingen van de schaatskalender die zijn baas Ottavio Cinquanta in een interne brief heeft voorgesteld.

"Met het afschaffen van de WK allround ben ik het volstrekt oneens. Dat heb ik hem laten weten ook", stelt Dijkema, die benadrukt dat het in de brief om de strikt persoonlijke opvattingen van Cinquanta gaat. Volgens Dijkema waren de WK allround in Heerenveen en de NK in Amsterdam succesvolle evenementen met veel publiek. "Het afschaffen daarvan is niet in het belang van de internationale schaatsunie."

Dijkema maakt zich, net als Cinquanta, wel zorgen over de Nederlandse dominantie bij het schaatsen. "Dat kun je Nederland niet kwalijk nemen, maar het betekent wel dat andere landen zich extra moeten inzetten."

Op de WK in Heerenveen zag Dijkema ook buitenlands talent rondschaatsen, onder meer uit China: "China is voor de toekomst, ook financieel-economisch, een ontzettend belangrijk land. Daar moeten we onze prioriteiten bij leggen, in plaats van het afschaffen van het evenement."

Domino-effect

Volgens Dijkema wordt er al veel nagedacht over veranderingen binnen het schaatsen. "We hebben al een voorstel ingediend bij het ISU-congres om de WK sprint en de WK afstanden samen te voegen, maar daar was het ISU-congres geen voorstander van."

"Zelfs de KNSB heeft een voorstel ingediend om de 5 kilometer bij de vrouwen en de 10 kilometer bij de mannen op de EK allround af te schaffen. Ik heb toen al gezegd: het is niet denkbeeldig dat hierdoor een domino-effect zal ontstaan. Wellicht dat dat nu zichtbaar is."

Plannen Cinquanta niet op tafel

Komende zomer is het tweejaarlijkse ISU-congres in Dublin. De plannen van Cinquanta zullen daar niet op tafel komen, omdat alle voorstellen van de technische commissie al bij de nationale schaatsbonden liggen.

"Er zijn allerlei veranderingen denkbaar, die zijn we nu intern aan het bespreken. Zodra we conclusies hebben getrokken, komen we met voorstellingen voor het ISU-congres. Dan komen ze ook naar buiten", aldus Dijkema.

KNSB: speculeren heeft weinig zin

De KNSB stelt in een reactie op de uitgelekte brief zelf ook al aanpassingen in het wedstrijdformat en de kalender te hebben voorgesteld, waaronder het plan om de EK vanaf 2016 als kleine vierkamp te verrijden.

De KNSB en diverse andere landen werken aan de oprichting van een forum, dat op het congres onder meer de toekomst van het langebaanschaatsen moet agenderen. Dat is "hard nodig", zo stelt directeur Sport Arie Koops. "Nu speculeren heeft weinig zin. Het is van belang dat we dit gezamenlijk optimaal voorbereiden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl