NOS NieuwsAangepast

De kosten van de NSS-top

In Den Haag zijn momenteel 53 staatshoofden en regeringsleiders bijeen voor de nucleaire top. Het doel is om te voorkomen dat nucleair materiaal in handen komt van terroristen. Maar wat kost de top eigenlijk?

Het korte bezoek van president Obama aan Amsterdam kostte ongeveer 360.000 euro. Dat heeft burgemeester Van der Laan gisteravond gezegd in RTL Late Night. Hij noemt het "een schijntje vergeleken bij wat het oplevert".

President Obama was gister 1 uur en 10 minuten in de hoofdstad, waar hij een bezoek bracht aan het Rijksmuseum. Volgens de burgemeester maken de kosten van het bliksembezoek niets uit, want "als Amerikanen zien dat hun president het fijn vindt in het Rijksmuseum en de stad, dan verdienen we de investering zeker terug".

Beveiliging

Op de begroting voor de top stond 24 miljoen euro, maar verwacht wordt dat dit bedrag hoger uit zal komen. Dat is dan nog exclusief de kosten voor de beveiliging, waar de overheid verder geen uitspraken over doet.

De Nederlandse overheid is verantwoordelijk voor de beveiliging van de staatshoofden. Volgens experts kunnen de kosten hiervoor oplopen tot ruim 200 miljoen euro. De delegaties en journalisten betalen zelf hun reis- en verblijfskosten.

De gemeente Den Haag geeft ongeveer 3,5 miljoen euro uit aan de top, dat is evenveel als was begroot. Het geld is onder meer gestoken in de aankleding van de stad en de informatievoorziening voor inwoners.

Brussel

Na de top vertrekt Obama naar Brussel, waar een EU-top is. Die top wordt minimaal vier keer per jaar gehouden en kost normaal gesproken ongeveer 500.000 euro. Dit keer wordt dat ruimschoots overschreden. Volgens burgemeester Yvan Mayeur van Brussel lopen de kosten op tot ruim 10 miljoen euro, onder meer voor de beveiliging van Obama.

Nadat de president is geland, wordt hij begeleid door dertig gepantserde wagens. Onderweg staan er nog eens 350 agenten en militairen langs de weg opgesteld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl