NOS SchaatsenAangepast

ISU-voorzitter wil af van allrounden

De voorzitter van de internationale schaatsunie, Ottavio Cinquanta, pleit in een interne brief voor radicale aanpassingen van de schaatskalender. Dat meldt de Volkskrant, die de brief heeft ingezien.

De ISU-voorzitter wil onder meer de WK allround, de WK sprint en de EK allround afschaffen. Ook zouden bij de Olympische Winterspelen van 2018 de 1.000 meter, de 5.000 meter bij de vrouwen en de 10.000 meter voor mannen moeten verdwijnen. Volgens Cinquanta zijn de aanpassingen nodig uit financiële overwegingen en om de interesse van sponsors en publiek te behouden.

De ideeën van de 76-jarige Italiaan lijken mede te zijn ingegeven door de Nederlandse successen bij het schaatsen in Sotsji. In zijn interne brief aan de topbestuurders van de ISU stelt hij dat de Nederlanders moeten worden gefeliciteerd voor hun olympische succes, maar dat de dominantie tegelijk "een teken van grote zorg" is.

Andere mening

Opvallend is dat Cinquanta een maand geleden in een interview in Sotsji nog zei dat de vijf en tien kilometer moeten blijven. "Ik denk dat deze afstanden zich al voldoende bewezen hebben. De tien kilometer moet blijven zoals die is", zei de ISU-voorzitter toen.

Cinquanta schrijft nu dat het "vanzelfsprekend lijkt" dat de 10.000 meter bij de mannen en de 5.000 meter bij de vrouwen geen aantrekkelijke afstanden zijn voor schaatsers en tv-kijkers. De twee afstanden zouden, samen met de 1.000 meter, op de komende Spelen plaats moeten maken voor twee nieuwe onderdelen: de massastart voor mannen en vrouwen en de gemengde aflossing voor landenteams.

Het schrappen van de olympische afstanden maakt volgens Cinquanta de weg voor de ISU vrij om ook de WK allround af te schaffen. De WK afstanden zou dan het belangrijkste toernooi van het jaar moeten worden. De EK allround zou plaats moeten maken voor een EK afstanden.

Persoonlijke opinies

De ISU-voorzitter heeft in zijn brief ook nog een radicaler voorstel in petto: hij zou langebaanschaatsen en shorttrack willen samenvoegen tot één discipline, waarbij alle wedstrijden op een 250 meter-baan zouden worden gehouden. Hij erkent dat het niet eenvoudig zal zijn om nu al voldoende draagvlak voor dat voorstel te verwerven.

Cinquanta, die naar verwachting in 2016 vertrekt als ISU-voorzitter, omschrijft de voorstellen als zijn "persoonlijke opinies". Over veranderingen in de schaatskalender beslissen de circa zeventig aangesloten nationale bonden op een tweejaarlijks congres. Dat wordt deze zomer in Dublin gehouden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl