NOS NieuwsAangepast

"Verliefd op Obama"

Van alle regeringsleiders op de NSS-top in Den Haag is er maar één die echt de show steelt en dat is Barack Obama. Hij heeft zelfs een eigen fanclub in Nederland. De fans hielden vanavond een feestje ter ere van de Amerikaanse president in perscentrum Nieuwspoort in Den Haag.

Overal in de zaal hangen rode, witte en blauwe ballonnen met sterretjes erop. Aan de andere kant van de ruimte hangt een Amerikaanse vlag. Er heerst een gespannen sfeer, want in de wandelgangen wordt gefluisterd dat Obama langskomt. Ed van Dijk heeft een badge op zijn blouse gespeld. Van Dijk is naar eigen zeggen "Obama's grootste fan" in Nederland en organisator van de avond.

Positief gevoel

Zijn voorliefde voor Obama ontstond toen hij in 2008 voor de eerste keer naar Amerika ging voor de presidentsverkiezingen. "We gingen eigenlijk voor Hillary Clinton, maar ik had al een positief gevoel bij Obama. Maar toen we er waren en Hillary, McCain en Obama naast elkaar zagen kreeg ik een onbeschrijfelijk gevoel. Obama raakte me direct in het hart."

Volgens Van Dijk kwam het door het charisma van Obama. "Ik heb hem drie keer de hand geschud. Vanmorgen stond ik om zes uur op Schiphol. Toen hij uitstapte, zwaaide hij naar me. Je zou kunnen zeggen dat ik verliefd ben", zegt hij lachend. Van Dijk weet niet wat hij zou doen als Obama echt nog binnenvalt vanavond.

Bruggen bouwen

Ook Amerika-kenner Willem Post is op het feest. Volgens hem is er niet eerder een Amerikaanse president geweest met een fanclub in Nederland. Post weet wel hoe dat komt. "Dit is de eerste Amerikaanse president die toegeeft dat Amerika het niet alleen kan in de wereld. Amerika heeft andere landen nodig. Nederlanders begrijpen dat wel. Ook al is de Nederlandse politiek gepolariseerd, ook hier zijn er veel mensen die 'bruggen willen bouwen' en die denken 'we moeten het met z'n allen doen'."

Om acht uur is de bijeenkomst bijna afgelopen. Obama is niet langs geweest. "Dat is heel jammer, maar het was een super leuke avond", aldus Van Dijk.

Radio 1-verslaggever Colette van Nunen was bij het feest aanwezig. Morgenochtend is de reportage te horen in het Radio 1 Journaal.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl