NOS NieuwsAangepast

G7: Rusland moet praten

De leiders van de G7 waarschuwen Rusland dat verdere sancties volgen als het land niet meewerkt aan een oplossing voor het conflict om de Krim. De G7-leiders kwamen gisteravond bijeen in Den Haag, in de marge van de nucleaire top, om over de kwestie te overleggen.

De wereldleiders kwamen verder overeen om in juni in Brussel bij elkaar te komen zonder Rusland. Vanwege de Russische militaire acties in Oekraïne hadden de zeven landen al eerder besloten om Rusland voorlopig uit de G8 te zetten. De voor juni geplande G8-top in de Russische stad Sotsji was daarmee ook van de baan.

De zeven wereldleiders spraken elkaar anderhalf uur in het Catshuis, de ambtswoning van premier Rutte. Ook EU-president Van Rompuy en voorzitter Barroso van de Europese Commissie waren erbij. Dat gold niet voor Rutte. Die liet de overlegpartners wel binnen, maar vergaderde niet mee.

Sancties

In een gezamenlijke verklaring zeiden de wereldleiders na afloop dat ze Rusland pas weer tot hun overlegorgaan toelaten als dat land "van koers verandert". Ze noemden de Russische annexatie van de Krim illegaal en dreigden met strengere sancties tegen Moskou, inclusief maatregelen die de handel treffen.

De landen spraken ook hun steun uit voor Oekraïense volk, "dat probeert de eenheid, democratie, politieke stabiliteit en economische welvaart te herstellen". De G7 roept het IMF en de regering in Kiev op om snel overeenstemming te bereiken over een lening en hervormingen.

Máxima

In de verklaring staat verder dat de G7-ministers van Energie zullen samenkomen om te praten over het veiligstellen van de energietoevoer. Verschillende Europese landen zijn sterk afhankelijk van Russisch gas.

Rond 20.00 uur verlieten de G7-leiders het Catshuis en gingen ze naar paleis Huis ten Bosch. Daar was een diner met de overige deelnemers aan de nucleaire top en met koning Willem-Alexander en koningin Máxima.

Lavrov

De Russische minister Lavrov reageerde eerder op de avond laconiek op de schorsing van zijn land uit de G8. Andere samenwerkingsverbanden, zoals de G20, zijn volgens hem veel belangrijker. Ook benadrukte hij dat er niet zoiets bestaat als een lidmaatschap van de G8; Lavrov zei dat het een informele club van landen is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl