NOS NieuwsAangepast

Eerste resultaten op nucleaire top

Op de eerste dag van de Nuclear Security Summit in Den Haag hebben vijftien landen bekendgemaakt dat ze afscheid nemen van hun hoogverrijkt uranium. Het zijn de regeringen van België, Chili, Denemarken, Georgië, Hongarije, Italië, Japan, Mexico, Oekraïne, Roemenië, Tsjechië, Turkije, Vietnam, Zuid-Korea en Zweden.

De landen laten hun hoogverrijkt uranium van hun grondgebied verwijderen of laten het verzwakken naar laagverrijkt uranium, dat minder gevaarlijk is.

Dank

Twaalf van de vijftien landen spreken in een gezamenlijke verklaring hun dank uit aan Rusland, de Verenigde Staten en het Internationaal Atoomenergie Agentschap. Die hebben geholpen bij het ombouwen van onderzoeksreactoren.

Eerder op de dag maakte Japan als eerste land bekend dat het afstand doet van zijn hoogverrijkte uranium, net als van een grote hoeveelheid plutonium.

Rutte tevreden

De eerste dag van het NSS-overleg zit er inmiddels op. De gastheer, premier Rutte, zegt dat hij zeer tevreden is. "Ik ben ervan overtuigd dat we morgen in dezelfde uitstekende sfeer kunnen doorgaan."

Op de eerste dag vertelden alle 53 aanwezige staatshoofden en regeringsleiders wat hun land doet aan het voorkomen van nucleair terrorisme. Erna gingen ze in debat. Morgen, op de slotdag, is de bijeenkomst volgens Rutte wat informeler van aard.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl