NOS NieuwsAangepast

Lavrov spreekt met collega Oekraïne

De Russische minister Lavrov van Buitenlandse Zaken heeft in de marge van de nucleaire top in Den Haag gesproken met zijn Oekraïense ambtgenoot. Dat heeft hij na afloop van het beraad gezegd op een persconferentie.

Het was voor het eerst sinds de machtswisseling vorige maand in Oekraïne dat de landen op zo'n hoog niveau met elkaar spraken. Op Twitter is een foto verschenen van het overleg. Onduidelijk is wat het heeft opgeleverd.

Eerder vanmiddag zei Desjtsjitsa in Den Haag dat de Oekraïense regering al weken vraagt om een gesprek over het conflict met Moskou. Oekraïne eist van Rusland dat het zijn militairen terugtrekt. Ook wil het land een vreedzame oplossing voor de Krim, de regio die vorige week werd ingelijfd door Rusland.

G8 of G7

De kwestie is in Den Haag al aan de orde gekomen in een gesprek tussen Lavrov en zijn Amerikaanse collega, John Kerry. Details over dat overleg zijn niet bekendgemaakt. De twee spraken elkaar voorafgaand aan het beraad van de G7-landen, waar Lavrov niet bij is.

Dat de leiders van de G7 hebben besloten voorlopig zonder Rusland verder te gaan, baart Lavrov naar eigen zeggen weinig zorgen. De G8 was een informele club zonder lidmaatschappen, zei hij op de persconferentie. Andere samenwerkingsverbanden, zoals die binnen de G20, zijn volgens hem veel belangrijker.

Catshuis

Lavrov sprak op het moment dat de leiders van de G7 (VS, Canada, Groot-Brittannië, Italië, Frankrijk, Duitsland en Japan) iets verderop in het Catshuis overlegden. Volgens diplomaten komen ze vanavond met een verklaring waarin ze Moskou waarschuwen voor verdere militaire acties in Oekraïne.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl